"Страшно много съжалявам". Шофьорът, обвинен за смъртта на дете в София, остава в ареста 

Съдебната охрана съпровожда обвиняемия Петър Тодоров в Софийския градски съд.

Софийският градски съд (СГС) остави за постоянно в следствения арест във вторник 37-годишния Петър Тодоров, обвинен, че след употреба на алкохол е предизвикал катастрофа, при която в събота в центъра на София загина 15-годишно момче.

“Страшно много съжалявам за случая”, заяви пред съда Тодоров, който криеше лицето си с качулка, докато отиваше към залата на съда.

Фаталната катастрофа стана около 21:00 часа в събота на пешеходната пътека на кръстовището на улиците “Ген. Йосиф Гурко” и “Цар Иван Шишман” в София. Кръвна проба установи 2,01 промила алкохол в кръвта на Тодоров, а разследващите съобщиха, че преди удара колата му изобщо не е имала спирачен път.

Преди ден прокуратурата съобщи, че мъжът е осъждан за шофиране в пияно състояние още през 2006 г., но се е възползвал от тогавашната законова възможност да се освободи от наказателна отговорност и само е бил глобен с 500 лв.

По време на заседанието на СГС стана ясно, че в момента на катастрофата в събота Тодоров е управлявал колата си с 88 км/час при ограничение от 30 км/час.

Служебният му адвокат поиска по-лека мярка за неотклонение, защото адресът на Тодоров е известен и той не е имал други наказания за тежки нарушения на пътя от 2006 г. насам. Адвокатът изтъкна още, че обвиняемият живее на семейни начала с приятелката си и се грижи за 4-годишното ѝ дете и баща си, който е болен.

Вижте също "Как да опазя децата си". Защо са гневни протестиращите срещу поредното убийство на пътя

“От момента на задържането му проявява необходимото съзнание, оказва съдействие, изпитва искрено съжаление за случилото се”, каза служебният адвокат.

От прокуратурата посочиха, че Тодоров е обвинен, че в условията на евентуален умисъл е нарушил правилата за движение и карал колата си с висока скорост и след употреба на алкохол, без да съобрази факта, че вози в нея 4-годишното дете на приятелката си.

Обвинението цитира свидетелски показания, според които обвиняемият дори е форсирал автомобила си преди пешеходната пътека и не е направил опит да спре или да подаде звуков или светлинен сигнал към пресичащото в този момент дете.

Случаят предизвика поредни протести срещу безразсъдното шофиране, а премиерът Николай Денков свика в понеделник извънредна среща с представители на общините и родители на загинали деца, на която бяха обсъдени мерки за пътна безопасност.

Някои от идеите включват законови промени, с които шофирането след употреба на алкохол и наркотици, както и неспазване на предимство на пешеходците да станат умишлени престъпления.

Your browser doesn’t support HTML5

"Ръцете на институциите са изцапани с кръв". Столичани протестират след убийството на ученик от пиян шофьор