Как Пеевски владее правосъдието

Your browser doesn’t support HTML5

За първи път името му се появява редом до думата "корупция" през 2007 година, когато е уволнен като зам.-министър след обвинения в оказване на натиск върху държавна фирма. Цели 14 години по-късно Съединените щати го санкционираха, защото "регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи".

Делян Пеевски е активен играч в държавното управление, политиката и бизнеса вече над 20 години. Името му често е споменавано по повод съмнителни сделки и коруционни афери, но никога не е разследван от българската прокуратура. Днес той вече е председател на партия ДПС и отново ще търси доверието на избирателите на 27 октомври.

В този епизод на "Големият въпрос" ви разказваме няколко конкретни истории, в които има информация за участие на Пеевски в противоречиви сделки, но държавното обвинение е оставало сляпо за тях.

Това са няколко случая с приватизирания и унищожен тютюнев холдинг "Булгартабак", с фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), както и с едно тефтерче, в което инициалите ДП бяха закръглени на числото 10.

Благосклонното отношение на правосъдието към Пеевски върви заедно с видимо негово влияние върху решенията в системата. Висшият съдебен съвет обикновено действа в синхрон с изказванията на Пеевски, а главният прокурор никога не е започвал дори проверка срещу него. Политическите му противници казват, че той е поставил под зависимост ключови фигури в прокуратурата и съда и чрез тях си осигурява свобода на действие.

В този епизод на "Големият въпрос" оставяме настрана политическите обвинения и ще погледнем към фактите и конкретните истории. За тях ви разказваме заедно с журналиста от Свободна Европа Борис Митов.

Вижте също Къде живее Делян Пеевски