"Пеевски проби Кожарева". ПП-ДБ и ДПС-Доган предлагат общи консултации в парламента

Горица Грънчарова-Кожарева в президентството, 19 август 2024 г.

Всички парламентарни сили без групата на ДПС, водена от съпредседателя на движението Делян Пеевски, да участват в общи консултации, на които да се търсят варианти за излизане от политическата криза. Това призоваха от ПП-ДБ, а идеята беше възприета и от другия съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров. Чакъров оглавява изключените от ДПС депутати, останали верни на почетния им председател Ахмед Доган в конфликта му с Пеевски.

Призивът за общи консултации в парламента идва, след като президентът Румен Радев отказа в понеделник да назначи служебния кабинет, предложен от Горица Грънчарова-Кожарева. Причината беше, че тя предложи досегашният вътрешен министър Калин Стоянов да остане на поста си.

От ПП-ДБ отдавна искат оставката на Стоянов заради подозрения, че той е в близки връзки със санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания Пеевски. "Възраждане" също призова за смяната на Стоянов. В понеделник Радев каза, че е "очевидно", че оставането на настоящия вътрешен министър начело на МВР няма да успокои политическото напрежение в страната.

Вижте също Изборите се отлагат за неясно кога. Какво следва

Липсата на ново служебно правителство означава, че досегашният кабинет на Димитър Главчев ще продължи да управлява страната за неопределено време. Освен това планираните от Радев избори на 20 октомври също ще се отложат.

"Ще изпълнявам задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза", каза в понеделник Главчев, цитиран от правителствената информационна служба.

Освен той отново промени мнението си, като декларира, че е готов да бъде назначен отново за служебен премиер, "ако това би предотвратило последващ институционален блокаж". Главчев отдавна беше заявил подобно желание, но в деня, в който Радев номинира за поста Кожарева, настоящият премиер заяви, че оттегля готовността си да бъде отново служебен министър-председател. Сега той ревизира и тази своя позиция.

На този фон от ПП-ДБ отправиха покана до председателката на Народното събрание Рая Назарян (ГЕРБ) да свика консултации с всички парламентарни групи във вторник, без депутатите от ДПС, верни на Пеевски.

"Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава", реагира във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков.

Според него Радев "действа правилно, не избяга от отговорност и използва правомощията си по конституция".

"Отговорността е в Народното събрание през следващите дни. Сега ние в парламента трябва да използваме нашите правомощия и да попълним "домовата книга" с наистина независими и качествени хора с обществено доверие, като например в Сметната палата, където процедурата може да се придвижи най-бързо", добави Петков.

С израза "домова книга" понякога се означава броят от длъжности, измежду които президентът може да избира служебен министър-председател.

Вижте също Може ли новият служебен премиер да не е Димитър Главчев

Според новите разпоредби в конституцията служебен премиер се избира сред председателя на парламента, управителя и подуправителите на БНБ, председателя и зам.-председателите на Сметната палата, омбудсмана и неговия заместник.

От края на март председателят на Сметната палата Главчев изпълнява функцията на служебен премиер. Това се случи, след като останалите потенциални служебни премиери отказаха да бъдат назначени на този пост. Неотдавна това направи и Назарян.

"Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация", каза Джевдет Чакъров пред БНР в понеделник.

Той добави, че всички в парламента трябва "да положим усилия и да намерим изход от създалата се много сериозна, безпрецедентна ситуация и криза".

"Всички политически субекти трябва да седнем на масата и да разговаряме, за да намерим изход от ситуацията. Всеки си носи отговорността. След това трябва да има честни и свободни избори, а гражданите да бъдат мотивирани да гласуват, след което да има представителност и да се намери изход", каза още Чакъров.

Реакция имаше и от временния председател на БСП Атанас Зафиров, който призова всички отказали да бъдат назначени за служебни премиери да преосмислят тази своя позиция.

"Настояхме за свикване на председателски съвет, за да се обсъди така създалата се ситуация и да бъдат предложени някакви действия от страна на парламента", добави Зафиров, цитиран от БТА.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов определи във Фейсбук ситуацията като "конституционна криза". Той обвини за ситуацията ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, с чиито гласове бяха приети измененията в конституцията, ограничаващи възможността на президента сам да попълва състава на служебните правителства.

Вижте също "Съобщението да се популяризира след 19.30". Как полицаи "спонтанно" защитиха Калин Стоянов