Външно и Пеевски предупредиха Северна Македония, че се отдалечава от ЕС

Колаж със снимки на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, новия премиер на Северна Македония Християн Мицкоски и лидера на ДПС Делян Пеевски

Министерството на външните работи (МВнР) на България предупреди новите управляващи в Северна Македония, че е „неприемливо“ страната да не се придържа към поетия си ангажимент да включи българското малцинство в конституцията. Това стана ясно от позиция, публикувана във вторник в сайта на МВнР.

Подобна позиция по-рано през деня изрази и лидерът на ДПС Делян Пеевски, който обвини Северна Македония в арогантност и в погазване на европейските принципи.

Реакциите на МВнР и на Пеевски идват в отговор на коментар на новия премиер на Северна Македония Християн Мицкоски. В понеделник, след като положи клетва за встъпването си в длъжност, Мицкоски каза, че докато е премиер, българите няма да бъдат вписани в конституцията.

Това обаче е едно от изискванията към Северна Македония в процеса ѝ по присъединяване към Европейския съюз (ЕС).

Вижте също "Трябва да сложат спирачка". Какво е България за новите управляващи в Северна Македония

Мицкоски е лидер на националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ, която спечели парламентарните и президентските избори в Северна Македония в началото на май 2024 г.

Според него, ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на страната с ЕС може да бъде променена. С това той даде знак, че очаква разговори с българското правителство, в хода на които изискването може да отпадне.

Според позицията на България обаче повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти може да доведе до отдалечаване на Северна Македония от пътя към членство в ЕС.

„Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности“, пише в позицията на МВнР.

Това е позиция на служебното правителство на България, в което премиер и външен министър е бившият депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

Пръв на коментарите на Мицкоски обаче реагира лидерът на ДПС Пеевски. Той е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, но през последните месеци стана активен в политиката. Пеевски каза, че думите на Мицкоски проповядват „вражда и омраза срещу европейска България“, и нарече заявката му да не изпълни изискването за вписване на българите в конституцията „грубо нарушение на процеса на [европейска] интеграция“.

Освен ДПС, на позицията на Мицкоски отчасти реагира и БСП. По време на консултация при президента Румен Радев за съставяне на правителство във вторник временният лидер на БСП Атанас Зафиров каза, че позицията на Мицкоски ще бъде важна тема за партията през следващите дни.

След изборите в Северна Македония български политици отново влязоха в задочен спор с Мицкоски заради негово изказване, че той и партията му ще чакат „да дойде някой разумен [премиер на България], с когото можем да разговаряме“.

Това отново доведе най-напред до реакция от страна на Пеевски, който нарече думите на Мицкоски „абсолютно недопустими и неприемливи“. Впоследствие реагира и вече бившата председателка на БСП Корнелия Нинова, която каза, че Северна Македония трябва да изпълнява ангажиментите, които е поела.

Мицкоски стана премиер на Северна Македония, след като неговата партия спечели изборите за парламент и президент на страната в началото на май. След седем години в опозиция ВМРО-ДПМНЕ събра цели 43,23% от подкрепата на избирателите на парламентарния вот спрямо едва 15,36% за управлявалия дотогава Социалдемократически съюз.

Изискването за вписване на българите в конституцията на Северна Македония дойде, след като през 2022 г. България прие т.нар. „френско предложение“ и вдигна ветото върху потенциалното членство на Скопие в ЕС. България обаче определи, че за да може Северна Македония да се присъедини към съюза, тя ще трябва изрично да включи българското малцинство в конституцията си. ВМРО-ДПМНЕ има твърда позиция против това изискване.

Your browser doesn’t support HTML5

Македония без "Северна" и конституция без българи. Коя е новата президентка в Скопие