"За Републиката". Над 100 000 души шестваха в Париж срещу антисемитизма 

Около 105 000 души са се включили в шествието срещу антисемитизма в Париж в неделя, съобщи местната полиция.

Над 100 000 души се включиха в неделя в масово шествие във френската столица Париж срещу зачестилите прояви на антисемитизъм, провокирани от войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас в Ивицата Газа.

Демонстрацията беше предвождана от френски депутати, които държаха голям транспарант с надпис: “За Републиката, срещу антисемитизма”.

Протестът беше свикан от двете камари на френския парламент заради тройното увеличение на броя на антисемитските инциденти от началото на октомври насам в сравнение с цялата минала година.

На 7 октомври Хамас извърши масирано нападение срещу Израел, при което по данни на израелските власти бяха убити около 1400 души и отвлечени над 240. При последвалите пълномащабни военни действия на израелската армия в Ивицата Газа загинаха над 10 000 души, твърдят местните здравни власти. Хамас е смятана за терористична организация от Запада.

Френски политици водят шествието в неделя.

Сред водачите на шествието в Париж бяха министър-председателката Елизабет Борн и бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози. По време на проявата няколко пъти прозвуча френският национален химн. По данни на парижката полиция в шествието са се включили около 105 000 души.

Президентът Еманюел Макрон публикува свое отворено писмо, с което подкрепи протеста срещу антисемитизма, но стана обект на критики, тъй като реши да не се присъедини. В писмото си той все пак осъди “непоносимото възраждане на необуздан антисемитизъм”.

Организирането на шествието предизвика и други политически дрязги. Заради участието на крайнодесния “Национален сбор”, радикално-лявата “Непокорна Франция” пропусна събитието. Други леви формации обаче се включиха. Други леви политици пък подкрепиха пропалестински протести напоследък.

Призивите на президента Макрон през последните дни за прекратяване на огъня в Газа, включително в интервю, в което се противопостави на израелските бомбардировки, бяха приветствани от леви партии във Франция, но порицани от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Вижте също Палестинската власт не трябва да управлява Газа, каза Нетаняху. Болницата "Ал-Шифа" спря да работи