"Мечтаем мащабно". ParaKids, които помагат на деца с увреждания да спортуват

Бегачи доброволци с деца от ParaKids на Софийския маратон

Те помагат на деца с увреждания да спортуват. Чрез спорта децата и техните родители преоткриват редица нови възможности. Те са Бояна Коцева и Даниела Садикова от ParaKids.

Да видиш връх Вихрен за първи път отблизо. Да караш ски или сърф, да участваш в маратон заедно с всички останали. За много деца с увреждания и техните родители това звучи непостижимо. В София обаче една организация помага на тези деца да постигнат немислимото.

През уикенда с помощта на ParaKids, проект на Спортен клуб "Шарк", 15 деца с увреждания участваха на Софийския маратон. Три от тях - с ментални затруднения, се състезаваха самостоятелно, а останалите бяха бутани в колички от бегачи доброволци.

Вижте също Екипът на "Един процент промяна", който иска да върне доверието в дарителския сектор

"Всички изминаха успешно десетте километра и победиха. Участвахме и победихме. Самият факт, че сме там и сме го завършили, си е победа за нас и за децата, и за семействата им", казва Бояна Коцева, съоснователка на ParaKids и учител по физическо, който специализира в Националната спортна академия (НСА) в ски за хора с увреждания.

Даниела Садикова (вляво) и Бояна Коцева

„Цялата публика, не само родителите, всички реагираха изключително положително, с аплодисменти, с окуражителни викове“, казва тя за маратона в София.

За втора поредна година подкрепата ParaKids е и кауза на събитието, заради което организацията получава 4000 лева, с които ще закупи нова супер количка (хипокампе) за различни терени – от плажа до планината.

ParaKids работи с деца с увреждания от над 8 години. Идеята се появява, след като Коцева се запознава с Даниела Садикова в НСА. Тогава и двете печелят конкурс за докторанти.

Към онзи момент Садикова вече се занимава с адаптирано плуване за деца и възрастни. Двете обаче искат да разширят дейността и да направят и зимните спортове, и спортовете на открито достъпни за всички.

"И така. От разговор на разговор видяхме, че можем да направим нещо по-голямо, по-шарено и по-разнообразно за децата в България", казва тя.

Вижте също "Доказах, че може". Стела Енева - параолимпийката, която се мотивира от трудностите

Организацията е създадена официално през 2016 г., след като проектът печели конкурса за социални предприемачи на Нова телевизия "Промяната". Идеята ѝ е да предоставя спорт за деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло.

"Спортът винаги обединява. Създава приятелства, учи децата на самостоятелност, на това да посрещат предизвикателствата и на това да не се отказват. Укрепва здравето, но не само физическото, а и менталното", казва Коцева.

Освен това чрез ParaKids децата и родителите създават и своя собствена общност „на подкрепата“ и създават нови приятелства.

„Самите родители стават по-смели. Понякога не знаят, че децата им са способни на определено движение или взаимодействие с други деца. Чрез спорта виждат, че децата им имат много възможности, които просто трябва да развиват“, казва Коцева.

В ParaKids децата могат да избират от най-различни спортове - адаптирано плуване и водна рехабилитация, адаптирани алпийски ски, спортни лагери по сърф, каяк, плуване, планински преходи и ски. Плувците на организацията участват в международни състезания и дори печелят медали.

Като част от дейността си ParaKids участва и в еднодневни събития като Софийския маратон. Освен това всяка година организира и спортен празник - "Паракиада", в началото на юни.

За по-големите си събития организацията разчита основно на дарения, като работи и със Столичната община. Децата и родителите също плащат за заниманията, но таксите са символични.

„Стараем се да им осигурим и безплатни такива, защото все пак едно такова семейство има значителни разходи “, казва Коцева.

Тя добавя, че финансовата подкрепа никога не е излишна и отива за дейностите на организацията. Една от най-големите трудности, които ParaKids среща през годините обаче, не са финансите, а обществените нагласи.

„Това да има разбиране за нуждите на тези деца. Не само от човешки ресурс, но и от инфраструктура. Например да е достъпна околната среда. Все пак наблюдаваме, че има промяна, макар и с бавни темпове“, казва Коцева.

Организацията на Коцева и Садикова работи предимно в София, но двете искат някой ден тя да бъде национална.

„Просто мечтаем мащабно. Това е огромен проект, който движим, но се оказва, че трябва да му отделим много повече време“, казва тя.

Процесът е по-бавен, отколкото двете са очаквали, но те вече знаят коя е следващата стъпка – национална карта на достъпните спортове в страната.

„Защото има много колеги в други градове, които предлагат такива занимания с различни спортове и е хубаво да има повече видимост за всички, които се стараят и работят в областта на адаптираните спортове“, казва Коцева.

Вижте също "Би дал всичко, за да помогне". Мартин Тотев, който създава ръкавица за хора с Паркинсон и тремор