Паметникът на Съветската армия едва ли ще бъде преместен до края на годината

Паметникът на Съветската армия в София най-вероятно няма да бъде преместен до края на годината. Това става ясно от изявление на областния управител на столицата Вяра Тодева.

По думите ѝ са необходими множество оценки и анализи за преместването на монумента, както и възстановяване на проектната му документация.

Столичният общински съвет взе решение през март за преместването на паметника, а в началото на август правителството промени частично статута му от публична държавна собственост в частна държавна. Така управлението му премина изцяло в правомощията на областната управа.

“Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект”, заявява Тодева, цитирайки отговор от Националната галерия по повод запитване за преместването на монумента в Музея за изкуството от периода на социализма.

От изявлението ѝ става ясно още, че липсва документация за точния диаметър и тегло на част от орнаментите на паметника. Документите за това би трябвало да са в Столичната община, но след проверка не са открити. Затова сега трябва да бъдат възстановени.

В момента пред съветския паметник има своеобразен протестен палатков лагер, сформиран тази седмица от привърженици на проруските партии “Левицата” и “Възраждане”, които се обявиха срещу евентуалното му преместване.

Вижте също "Левицата" ще пази съветския паметник с палатков лагер