Журналистка, напуснала Русия, разказа как е била отровена. Разследване разкрива данни за още два случая

Eлена Костюченко

Журналистката от руските опозиционни издания "Новая газета" и "Медуза" Елена Костюченко, напуснала Русия миналата година заради заплахи след репортажи за войната в Украйна, разказа, че е била отровена.

Разследване на The Insider и Bellingcat разкрива данни за този и още два подобни случая - с журналистката от "Ехото на Москва" Ирина Баблоян и Наталия Арно - ръководител на фондация "Свободна Русия", която е напуснала Русия преди 10 години и оттогава живее в изгнание в САЩ.

През май полицията в Германия съобщи, че е започнала разследване по подозрения за отравяне на две руски гражданки, едната от които Арно.

The Insider отбелязва, че обикновено не публикува разследвания, докато не бъдат идентифицирани извършителите, но в този случай, със съгласието на жертвите, е решено наличните данни да бъдат оповестени, за да бъдат предупредени активистите и журналистите, които са напуснали Русия.

Костюченко разказа пред "Медуза", че е забелязала първите симптоми на възможно отравяне по време на пътуване до Мюнхен през октомври 2022 г. Преди това тя е правила репортажи от Одеса, Херсон и Николаев, а преди пътуването до Мариупол колегите ѝ и източници от украинското разузнаване я предупреждават, че чеченските части на руските контролно-пропускателни пунктове имат заповед да я убият.

Заради това тя напуска Русия. Вечерта на 17 октомври Костюченко пътува с влак от Берлин за Мюнхен, за да подаде документи в украинското посолство за ново назначение. На следващия ден тя се среща с приятел, към когото по време на обяд се приближават познати. Вечерта на същия ден Костюченко усеща необичайна неприятна миризма от тялото си - потта ѝ мирише необичайно на гнили плодове. Тогава не осъзнава, че това е първият симптом на отравяне.

На връщане усеща главоболие, а в Берлин не може да се концентрира, чувства задух и сърцебиене. На следващия ден започнали болки в корема, световъртеж и силно безпокойство, а след това и безсъние, гадене и повръщане, подуване на лицето и пръстите.

Първоначално има съмнения, че това са последствия от ковид, но след дълги изследвания лекарите изключват всички възможни причини за влошаване на здравословното ѝ състояние, освен отравяне, ѝ предлагат да си направи изследвания за токсини в клиниката "Шарите".

Там беше лекуван руският опозиционер Алексей Навални, който беше отровен през август 2020 г., а след завръщането си в Русия беше арестуван и осъден и сега излежава присъда.

За да направи това обаче Костюченко трябва да се обърне към полицията, където е разпитвана 9 часа, но тъй като вече са минали два месеца и половина, ѝ казват, че е почти невъзможно да се открият следи от токсини.

Клиничната картина и лабораторните данни показват остро увреждане на черния дроб и бъбреците, както и редица неврологични нарушения.

През май от прокуратурата съобщават, че са решили да приключат случая, но през юли делото е възобновено за нови анализи. Какви са резултатите, не е известно, пишат разследващите журналисти.

Ирина Баблоян

Смята се, че журналистката от "Ехото на Москва" Ирина Баблоян да е била отровена в грузинската столица Тбисили през октомври 2022 г. Според разследването вечерта на 25 октомври тя не се е чувствала много добре, а на сутринта се е събудила вече със силна слабост и замаяност.

Вечерта на 26 октомври проявява синдром, който Костюченко също забелязва - дланите и стъпалата ѝ били лилави и изгаряли, "сякаш държиш огън в ръцете си", разказа тя пред медията, в която работи.

На следващия ден Баблоян пътува с кола до столицата на Армения Ереван, където състоянието ѝ се влошава.

"Лягаш си, но чувството на умора не изчезва, сякаш просто не можеш да си починеш. Имах чувството, че тялото ми вече не ми принадлежи, имах и силна тревожност", спомня си тя.

След това, по думите ѝ, започва да изпитва безсъние, болки в стомаха, гадене и метален вкус в устата. По онова време Ирина си е правила тестове само за алергии, но когато се премества в Берлин няколко месеца по-късно, си прави токсикологични изследвания на кръвта. Резултатите от тестовете обаче не се връщат при нея - от "Шарите" ѝ казват, че кръвните ѝ проби са "изгубени", но вместо това идва полицията и подробно разпитва Ирина за обстоятелствата по случая.

Наталия Арно

Наталия Арно усеща първите симптоми на отравяне в Прага на 2 май 2023 г. Тогава тя участва в непублично събитие в Прага, след което се връща в хотела и намира вратата на стаята си отворена. Не липсва нищо, но се усеща миризма на някакъв парфюм.

Наталия Арно

На следващия ден тя се събужда с ужасни болки, особено в зъбите и езика. След няколко часа болката се усеща по различно време в ушите, гърдите, под мишниците или покрай гръбначния стълб. Усеща още минерален вкус в устата си, очите ѝ са замъглени, а ръцете и краката ѝ изтръпнали.

Тя веднага лети със самолет за Вашингтон, където търси медицинска помощ. Още на 4 май си прави кръвни изследвания, като единствена от трите случая успява да извърши това бързо. В момента със случая ѝ се занимават американските правоприлагащи органи. Резултатите от токсикологичния анализ все още не са известни, единственото, което лекарите са казали на Арно, е, че е била отровена с невротоксично вещество, без да уточняват какво.

Това отравяне може да не е било първото. В края на юли 2021 г. тя е била на събитие в литовската столица Вилнюс, където се е срещнала с активисти, и там също е усетила мирис на парфюм в стаята си, след което е вдигнала температура, почувствала се е слаба и е получила обрив по цялото тяло.

През последните години бяха извършени няколко нападения с отрова срещу противници на руската власт. Кремъл твърдо отрича всякакви връзки със случаите. Освен Навални, с такива симптоми бях друг от най-големите критици на Кремъл - Владимир-Кара Мурза, който беше осъден на рекордните 25 г. затвор.

Вижте също "И да не съм посмял да го водя никъде." Лекарите на Навални са получили "заповед от Москва" да не го пускат в Германия