"Бухалка". ПП-ДБ поиска оставката на председателя на антикорупционната комисия

Лена Бориславова от ПП-ДБ

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) поиска оставката на председателя на антикорупционната комисия (КПК) Антон Славчев. Това се случи в декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание от Лена Бориславова.

Новината идва, след като в сряда прокурори и служители на КПК обискираха имоти на Румен Гайтански - Вълка и бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев. Това се случва само седмица, след като стана ясно, че ББР е реализирала почти пълна загуба от кредит от близо 150 млн. лв., отдаден на „Роудуей кънстръкшън“. Именно тази фирм получава кредита през 2019 г., когато шеф на държавната банка беше Мавродиев.

Your browser doesn’t support HTML5

Фактите. Кого подкрепя Българската банка за развитие

КПК обаче беше обвинена, че е използван като бухалка, тъй като Мавродиев и Гайтански са приближени до почетния председател на ДПС - Ахмед Доган, а проверката идва едва след като между Пеевски и Доган се появиха разногласия.

В петък беше последният ден на парламента преди лятната почивка, но Бориславова призова след връщането си депутатите да гласуват оставката на Антон Славчев.

"Не пазете шефа на КОНПИ Антон Славчев, колеги! Виждате как се използва за бухалка на г-н Пеевски, а има вече и над 80 подписа за неговата оставка", каза Бориславова.

За пръв път за заемите в размер на стотици милиони, разследвани от КПК, се заговори през 2021 г. Тогава министър на икономиката беше Кирил Петков. Освен фирми, свързани с Гайтански, получатели на кредити в голям размер от ББР бяха и дружества, свързани с Делян Пеевски и братята Кирил и Героги Домусчиеви.

Досега обаче въпреки сигналите прокуратурата и КПК не бяха предприели действия. Същевременно от години политици и медии говорят за огромното влияние на Пеевски в прокуратурата и антикорупционните органи.

От 2022 г. Антон Славчев е временно изпълняващ длъжността на председател на Антикорупционната комисия. Това се случи, след като бившият председател Сотир Цацаров беше отстранен от поста.

Антикорупционната комисия формално е разделена на две, но с непроменен състав. В момента Славчев е начело и на двете ѝ части.

Your browser doesn’t support HTML5

От монопол над боклука до незаконен строеж. Какво знаем за Румен Гайтански - Вълка