Червилото, което стреля. Какви са тайните оръжия на шпионите от Студената война

Миниатюрни пистолети и протектори за патрони във формата на цигарени кутии. Проектирани са от КГБ и са предадени от съветски агент на властите в Западна Германия.

Повечето от тях са в музеите. Това са невероятните устройства, изобретявани от КГБ и ЦРУ, за да убият, да наранят, да подслушат, да позволят на агент да избяга. Скривани са в предмети, които приличат на цигарени кутии, очила и дори кучешки екскременти. Вижте ги.

Чухте ли вече за онова "звуково оръжие" на Русия, с което са били поразени американски дипломати в Хавана, Куба? САЩ не са знаели как да си обяснят, че много хора, работили на едно и също място, са се оказали инвалиди за цял живот, и затова са нарекли феномена "Хавански синдром". Журналистическо разследване показа, че става дума за звуков сигнал, който нанася трайни увреждания, без да убива.

Ако подобни твърдения се окажат верни, това ще бъде най-новото откритие в списъка на най-невероятни устройства, проектирани от Москва и ЦРУ за убиване, раняване или наблюдение на противници.

Още по времето на Студената война се появяват първите предположения, че срещу американци, намиращи се на мисия в чужбина, се използват оръжия с насочена енергия. Това казва пред Радио Свободна Европа (RFE/RL) д-р Андрю Хамънд, историк и куратор в Международния музей на шпионажа във Вашингтон, окръг Колумбия.

„Имаме исторически доказателства, че този въпрос е бил обсъждан в миналото на най-високо ниво“, казва той.

Сградата на посолството на САЩ в Москва, 15 април 1987 г.

През 1967 г. държавният секретар на САЩ Дийн Ръск изразява подозрение, че американското посолство в Москва е било атакувано с „електромагнитен сигнал“. Енергийният лъч по-късно става известен като „московски сигнал“. Върху прозорците на посолството са поставени антирадиационни покрития, за да му противодействат.

Министерството на отбраната на САЩ по-късно копира енергийния лъч и го тества върху маймуни. Изготвени са планове за тестване на устройството за насочена енергия върху случайни хора, преди проектът да бъде отменен.

Хамънд казва, че е невъзможно да се знае как би изглеждало едно съвременно устройство, по-мощно от онзи инструмент, който е бил създаден в ерата на Студената война.

„По същество ние не знаем това, което не знаем“, каза той. „Ако знаехме какви са те, щяхме да можем да разберем ефекта, който може или не може да имат, колко мощни са, колко би струвало производството им и т.н. В момента сме на тъмно.“

Но много други устройства, използвани или разработени от шпиони по време на Студената война, са разкрити и описани.

Червило, което стреля

Оръжие във формата на червило - един от експонатите в Музея на шпионажа, Берлин, Германия.

През 1965 г. на контролно-пропускателен пункт на САЩ в Западен Берлин е открито еднократно стрелящо устройство, произведено от съветските тайни служби КГБ.

Предполага се, че отворът на цевта може да е бил прикрит с парче истинско червило. Оръжието е наречено „целувката на смъртта“.

Цианид в очила

Очила, разработени от ЦРУ, изложени в Международния музея на шпионажа, САЩ.

ЦРУ оборудва някои свои шпиони с очила, в които е скрито малко хапче цианид. Това е силно отровно вещество, което блокира дишането и действа светкавично. Така, ако бъдат заловени от врага, американските агенти биха могли да се самоубият пред очите на похитителите си, като небрежно сдъвчат края на очилата си.

Арсеналът на Николай Хохлов

Два миниатюрни пистолета и табакери за съхранение на патрони, произведени в СССР.

Оръжия, включително протектори за патрони с отрова във формата на цигарени кутии, са предадени на западногерманските власти от съветския шпионин Николай Хохлов. Сред устройствата за убиване са и два миниатюрни пистолета.

Служителят на КГБ дезертира през 1954 г., след като е натоварен със задачата да ръководи операция по ликвидиране на антикомунистически активист във Франкфурт, Германия. Освен иновативните оръжия във формата на табакери, арсеналът на Хохлов включва и два трицевни пистолета, които изстрелват куршуми с цианидни накрайници. Това става толкова тихо, колкото е щракането с пръсти.

Токсин от миди вместо патрони

Франк Чърч, председател на комисията по разузнаване в Сената на САЩ, показва пистолет, който изстрелва отрова, 17 септември 1975 г.

Този пистолет не се зарежда с патрони. Той използва стрели със замразен токсин от миди, който се разпръсва почти без следа в тялото на мишената. Това води до смърт, при която симптомите имитират инфаркт.

Оръжието е от арсенала на ЦРУ. Пистолетът е показан по време на изслушване в Сената през 1975 г. за злоупотреби от американското разузнаване. Пистолетът стреля почти безшумно и е ефективен на разстояние до 100 метра.

"Маймунски изпражения"

Американски предавател във формата на кучешки изпражненвия "Dog Doo"

T-1151 "Dog Doo" е специален предавател с формата на кучешко изпражнение, разработен от американското разузнаване в края на 60-те години на миналия век. Външната му част позволява устройството просто да бъде пуснато на земята и да бъде активирано. Използвало се е в случаи, когато агенти на САЩ имат нужда от спасяване или извеждане от опасна среда.

Устройствата са проектирани да имитират „екскрементите на средно голямо куче или друго животно“, но бързо се сдобиват с нарицателното „маймунски изпражнения“.

Буболечка с "буболечка"

„Буболечката, която носи буболечка" (игра на думи от английски език - bug означава и насекомо, и подслушвател - б.р.) е разработена от ЦРУ през 70-те години на миналия век, за да доставя миниатюрни подслушващи устройства до места, откъдето могат да предават разговори.

ЦРУ твърди, че полетните тестове на ръчно рисувания "инсектотоптер" са били „впечатляващи“, но малкият робот във формата на водно конче е бил труден за управление при вятър и сложното устройство никога не е било използвано на терен.

Българският чадър

Т.нар. български чадър е сред експонатите в Международния музей на шпионажа, САЩ

През 1978 г. българският дисидент и писател Георги Марков умира в Лондон. Малко преди това той е убоден в крака от мъж, носещ чадър. Смята се, че мъжът е бил български шпионин., изпратен от Българската комунистическа партия (БКП) да ликвидира дисидента.

Марков критикува комунистическото правителство в България в поредица от репортажи за Би Би Си и Радио Свободна Европа между 1975 и 1978 г., които много българи слушат тайно. Смята се, че чадърът, който носи мъжът, убил Георги Марков, е с устройство, проектирано от КГБ. Чадърът изстрелва малко топче с отрова - в случя рицин, до нищо неподозиращия човек на улицата.

Вижте също "Изтребваме буржоазната класа". Най-ярките истории на руската тайна полиция