Съветът за сигурност на ООН подкрепи плана на Байдън за примирие в Газа

Момче дърпа количка сред разрушенията на втория по големина град в Ивицата Газ Хан Юнис

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в подкрепа на плана за примирие след началото на войната в Ивицата Газа. Изготвената от САЩ резолюция беше приета с 14 гласа „за“ като само Русия се въздържа.

Войната между Израел и определяната за терористична групировка от САЩ и ЕС Хамас започна през октомври 2023 г. Тогава бойци на Хамас извършиха атака на израелска територия, при която бяха убити 1200 души, а други над 240 бяха отвлечени. Тел Авив отговори с обявяване на война, масирани удари и инвазия в територията на Ивицата Газа, управлявана от групировката. По данни на местните здравни власти загиналите на Израел са над 37 хил. души.

Вижте също "Решителен момент". Байдън представи нов план за спиране на огъня в Газа. Какво предлага Израел

В текста на резолюцията на Съвета се приветства предложението на президента на САЩ Джо Байдън за прекратяване на огъня. Според Вашингтон то вече е прието от Израел, но не и от Хамас. Засега обаче Тел Авив, както и палестинската групировка не са дали официално съгласие.

Планът на Байдън предвижда пълно и неограничено спиране на огъня за първите шест месеца от примирието. През този период трябва да бъдат освободени израелски заложници, а в замяна Тел Авив трябва да освободи затворници, които се намират в Израел.

Вторият етап от плана предвижда окончателно прекратяване на боевете и освобождаване на останалите израелски заложници. В последната фаза на плана е заложено възстановяване на Ивицата Газа.

Според постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя, приетата резолюция може „да остане само на хартия“.

„От началото на изострянето на обстановката в Газа Съветът прие вече три резолюции, изпълнението на чиито разпоредби остава само на хартия“, каза той.

Представителите на Хамас, както и на другата групировка, с която Израел воюва – Ислямски джихад, приветстваха резолюцията. Същото направи и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Предложението вече получи подкрепа от Египет и Катар.

Израел и Хамас не успяват да постигнат договорка за прекратяване на огъня от няколко месеца. Двете страни предлагаха различни варианти, а в преговорния процес участваха още САЩ, Египет и Катар.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна на поредна своя обиколка в Близкия Изток в опит да договори предложеното от Вашингтон примирие.

Ден по-рано един от членовете на военния кабинет на Бенямин Нетаняху - Бени Ганц се оттегли с мотив, че премиерът няма план за завършване на войната в Ивицата Газа.

Вижте също Испания, Ирландия, Словения, Малта. Как нараства подкрепата за признаването на Палестинска държава