Омбудсманът настоя за проверка на отказа за закрила на иранец със смъртна присъда

Иранецът Алиреза Хасан Бейги Ризи

Омбудсманът Диана Ковачева е поискала МВР и Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да проверят случая с ирански гражданин, осъден на смърт в Иран, който България заплашва да депортира обратно в родината му. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана пред Свободна Европа.

Става въпрос за Алиреза Хасан Бейги Ризи, който е приел християнството, и е преследван в Иран заради проповядването му. Строгото религиозно законодателство на Иран не разрешава разпространението в страната на други религии освен исляма.

След като българските институции отхвърлят първата му молба за международна закрила, Ризи подава нова, като представя документи, че междувременно е бил осъден на смърт в Иран. ДАБ обаче отново отхвърля молбата.

В петък от пресцентъра на омбудсмана Диана Ковачева съобщиха, че още във вторник са изпратили писма до ДАБ и Дирекция "Миграция" към МВР с искане двете институции да проверят отново случая.

Ковачева настоява да се извърши "задълбочена проверка, включително в контекста на забраната за извеждане в държава, в която лицето е застрашено от смъртно наказание".

"Очаквам да ме информирате с каква информация разполагате относно евентуалните рисковете за живота и здравето на г-н Хасан след неговото депортиране в Иран", се казва още в писмата.

Към момента иранският гражданин е принудително настанен в центъра от затворен тип в Бусманци, който е под управлението на Дирекция "Миграция". Според адвоката на Ризи оттам той може да бъде депортиран в Иран.

При друг случай на ирански гражданин, кандидатстващ за закрила в България преди време, съдът отсъди, че той не трябва да бъде екстрадиран в родината си. Подобно на сегашния случай с Ризи, тогава ставаше въпрос за иранец, който се е отказал от исляма и е приел християнството. Тогава съдът прецени, че връщането му в Иран би поставило живота му в опасност заради заплаха от религиозно преследване.

Вижте също Защо България отказва закрила на иранец със смъртна присъда