Олга Кармона от фламенкото до световната титла по футбол

Защитничката на Испания № 19 Олга Кармона целува трофея след победата във финалния мач за Световното първенство по футбол за жени в Австралия и Нова Зеландия 2023 между Испания и Англия на стадион "Австралия" в Сидни на 20 август 2023 г.

В един ден Олга Кармона изработи първа световна титла за Испания в женския футбол и научи за смъртта на баща си. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Неделя - 20 август, беше едновременно един от най-щастливите и най-трагичните дни за 23-годишната Олга Кармона от Севилия, Испания.

WWCup Spain England Soccer

"Ти си част от историята на испанския футбол"
Испанската футболна федерация към Олга Кармона

Tогава тя отбеляза гол за Испания в 29-ата минута от финала срещу Англия на Световното първенство по футбол за жени.

Този гол се оказа ключов, след като мачът завърши при резултат 1:0 за Испания, която завоюва първа световна титла при жените. Дни по-рано Кармона вкара още един важен гол на полуфинала срещу Швеция.

"Обичаме те, Олга", казаха от испанската футболна федерация в Х, преди познат като Туитър. "Ти си част от историята на испанския футбол."

Кармона празнува, след като е вкарала първия гол по време на финала на Световното първенство по футбол за жени между Испания и Англия на стадион "Австралия" в Сидни

Скоро след най-голямото събитие в спортната ѝ кариера до момента обаче нейните близки ѝ съобщават, че баща ѝ е починал малко преди финала.

"Без да го знам, съм имала своята Звезда преди да започне играта", написа Кармона в Х. "Знам, че ти ми даде сила да постигна нещо уникално. Знам, че ме гледаше тази вечер и че се гордееш с мен. Почивай в мир, татко".

Олга Кармона на финала на Световното първенство

Кармона извървява интересен път до върха на световния футбол. Като малка тренира какво ли не - плуване, тенис и дори фламенко. Тя обаче е обсебена от футбола и заедно с братята си събира стикери на играчи от испанския шампионат Ла Лига, пише Форбс. Въпреки че първоначално родителите ѝ се съпротивляват, накрая ѝ позволяват да тренира с момчетата.

Когато е на 15, дебютира за Севиля във второ ниво на женския футбол, а през 2020 г. се присъединява към Реал Мадрид като ляв бек. Тя следва и бакалавър по физическа активност и спортни науки в испанската столица.

Вижте също "Футболът принадлежи на всички". Алексия Путеяс, която не се притеснява да бъде първа