"Готови ли сте за следващата фаза?" Какво знаем за очакваната израелска офанзива по суша, въздух и вода

Израелски войник върви край дупки от куршуми след масовото нападение от въоръжени бойци на Хамас в кибуц Беери в Южен Израел, 14 октомври 2023 г.

Премиерът на Израел заговори за "следваща фаза" на войната срещу Хамас. Тя ще се развие по суша, въздух и вода. Целта ѝ е унищожението на палестинската паравоенна групировка. Какво знаем за готвената израелска офанзива?

"Готови ли сте за следващата фаза? Следващата фаза настъпва" - това са думи на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, изречени в събота. С тях той се обърна към група израелски пехотинци в Южен Израел.

Това се случва, докато израелската армия струпва десетки хиляди свои войници на границата с Ивицата Газа, а наблюдателите очакват началото на голяма израелска офанзива.

Тя идва в отговор на масираната атака на палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена от ЕС, САЩ и десетки държави за терористична. Израел обяви състояние на война и отговори на нападението ѝ с въздушни удари.

По-рано израелските въоръжени сили съобщиха, че офанзивата им срещу Хамас ще включва атаки по суша, въздух и вода. Към неделя сутрин тя все още не е започнала, но размяната на ракетни удари между Израел и групировката продължава.

Ето всичко най-важно, което знаем за случващото се до момента.

Най-важното накратко

  • Израел съобщи, че е атакувал "над 100 военни цели" в Ивицата Газа през нощта в събота срещу неделя;
  • Офанзивата по суша, въздух и вода на израелската армия се бави заради неблагоприятни климатични условия, твърдят източници на Ню Йорк Таймс;
  • Убитите израелци са над 1300, включително над 280 военнослужещи. Броят на заложниците, отвлечени от Хамас в Ивицата Газа, за които Израел има потвърдени данни е 126;
  • Убитите палестинци при ответните удари на Израел са над 2200, а ранените близо 10 000, съобщават властите в Газа;
  • Израел твърди, че е ликвидирал двама от командирите на Хамас, ръководили атаката на 7 октомври;
  • ООН предупреди, че хуманитарната криза в Газа достига "неконтролируеми" размери.
Вижте също Израел извърши първи сухопътни атаки в Газа. Върнати са тела на част от отвлечените за заложници

Ивицата Газа представлява територия с площ само 365 кв.км. Тя е разположена между Израел, Египет и Средиземно море, като на нея живеят 2,3 милиона души. Това я прави една от най-гъсто населените територии в света.

Очакваната израелска офанзива

В събота израелската армия съобщи, че провежда подготовка за "значителна сухопътна операция" в Газа, като продължава да извършва въздушни удари "по военни цели" в анклава.

През нощта те са били повече от 100, като са били ударени бази на Хамас, както и на другата основна ислямистка организация в Газа - "Ислямски джихад", твърди Израел.

В изявление на въоръжените сили се казва още, че армията е готова да „разшири офанзивата“ чрез прилагане на „широк набор от офанзивни оперативни планове“, които включват „съвместна и координирана атака по въздух, море и суша“.

Покажете още

Ню Йорк Таймс обаче съобщи в неделя, че началото на тази офанзива поне отчасти е забавено заради неблагоприятни климатични условия. Според израелски офицери, цитирани от изданието, те не позволяват на израелските пилоти и оператори на дронове да осигурят пълна защита по въздух за наземните сили.

По думите на Даниел Хагари, говорител на армията, целта на операциите e "разгромът на Хамас и елиминирането на нейните лидери".

"Тази организация няма да управлява Газа военно и политически", каза Хагари.

Вижте също "Той е мъртъв човек". Кои са основните лидери на Хамас, които Израел иска да ликвидира 

По думите на друг армейски говорител израелските сили са фокусирани преди всичко върху Яхя Синуар, един от лидерите на Хамас, който според Тел Авив е отговорен за нападението на 7 октомври. Смята се, че както той, така и други основни ръководители на групировката се намират в град Газа.

Междувременно Израел съобщи, че силите му са ликвидирали двама други командири на Хамас, които стоят зад атаките преди седмица - Мерад Абу Мерад, който беше ръководител на въздушната система на Хамас, и Али Кади, командир на рота от командоси.

Заложниците

По последни данни броят на заложниците, отвлечени от Хамас в Ивицата Газа, е 126 души. Друга от целите израелската армия ще бъде те да бъдат освободени и върнати в Израел. Сред тях има и граждани на други страни.

"Знаем, че Хамас разполага със сложна мрежа от тунели както за дефанзивни, така и за офанзивни цели", коментира един от говорителите на израелската армия Джонатан Конрикус.

Войник от израелската армия се подава от люка на бронетранспортьор Puma (APC) в колона с други превозни средства близо до границата с Газа в Южен Израел на 14 октомври 2023 г.

"Напредъкът ще бъде бавен и ще бъдем внимателни, но сме решени да стигнем до терористите от Хамас, които в момента крият нашите цивилни под земята в системата от тунели, която имат", каза още Конрикус.

По-рано друг говорител - Петер Лернер съобщи, че при сухопътни операции в Газа са били открити телата на няколко от отвлечените заложници. Той не даде повече подробности.

Хуманитарна криза в Газа

В края на миналата седмица Израел поиска цивилните да напуснат домовете си в северната част на Ивицата Газа, преди да започне основната си операция срещу Хамас.

Впоследствие десетки хиляди хора започнаха да се евакуират въпреки призивите на Хамас да не го правят. Точният им брой към момента е неясен, посочва Би Би Си в неделя. В северната част на Газа живее около половината от населението на Ивицата или около 1,1 млн. души.

Палестинец е седнал върху развалините на къщата си в Рафах в южната част на Ивицата Газа, 15 октомври 2023 г.

Затова и от ООН казаха, че е невъзможно да бъде изпълнен призивът за евакуация на цивилното население. В събота вечерта от организацията предупредиха, че хуманитарната ситуацията в Газа става "неконтролируема".

От дни Ивицата е под пълна блокада от Израел, който прекъсна всички доставки, включително на храна, вода, електричество, горива и медицински консумативи. Те вече са на изчерпване, посочиха от ООН.

Към неделя по обед единственият граничен пункт, през който жителите на Газа могат да напуснат територията, е затворен. Това е пунктът Рафах, който води към Египет. Би Би Си съобщава, че към момента Египет отказва да разреши преминаването през него дори и на хора с чуждестранни паспорти, докато не се разреши на конвой с хуманитарна помощ да влезе в палестинската територия.

Световната здравна организация предупреди, че призивът на Израел за масова евакуация се равнява на "смъртна присъда за болните и ранените" в претъпканите болници в Северна Газа.

"Това е най-лошото, което сме виждали някога. Докато светът наблюдава, се случва трагедия. Това е Газа", каза Жулет Тума от Организацията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци пред Би Би Си.

Вижте също Израел срещу Хамас. Как беше запален фитилът

Конфликтът между израелци и палестинци тлее от десетилетия, като насилието периодично ескалира. Настоящата война е породена от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от създаването на групировката в края на 80-те.

По данни на Би Би Си, валидни към неделя, загиналите в Израел от 7 октомври насам са над 1300. Жертвите от палестинска страна са повече от 2200.

Your browser doesn’t support HTML5

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт