Украйна е свалила 22 дрона при руска атака в Одеска област. Засегнато е пристанище близо до Румъния

При ударите е станал пожар и най-малко двама души са ранени

Украинските системи за противовъздушна отбрана са свалили 22 от 25-те ирански дрона Shahed, които Русия е изстреляла в Одеска област в нощта на 3 септември, съобщиха военновъздушните сили на Украйна.

Най-малко двама цивилни са ранени при „няколко вълни от атаки“, които са засегнали пристанищна инфраструктура на река Дунав и са предизвикали пожар. Украинските власти не уточниха за кое пристанище става дума, но по-късно руската армия съобщи, че това е пристанището Рени, близо до границата с Румъния.

Румънският министър на отбраната Анджел Тълвар категорично осъди ударите, наричайки ги "неоправдани". Той добави, че са те са в дълбоко противоречие с правилата на международното хуманитарно право.

Тълвар уточни, че в нито един момент руските атаки не са създали пряка военна заплаха за Румъния и че съответните структури на ведомството са следили в реално време ситуацията с нападението.

"През нощта на 3 септември 2023 г. руските окупатори предприеха няколко вълни от атаки с дронове Shahed-136/131 от юг и югоизток (нос Чауда, Крим и Приморско-Ахтарск, Руска Федерация)", уточниха украинските ВВС в Телеграм, добавяйки, че ударите са продължили около 3 часа и половина

Дунав се превърна в основния маршрут на Украйна за износ на зърно, след като през юли приключи действието на споразумението, което позволяваше на Украйна да изнася безопасно зърното си през Черно море. Русия се оттегли от него едностранно.

Оттогава Москва засили атаките срещу южните региони Одеса и Николаев в Украйна, където се намират пристанища и инфраструктура, които са жизненоважни за превоза на зърно.

През август първият товарен кораб, преминал през Черно море, достигна Истанбул, въпреки затрудненията. В събота украинският президент Володимир Зеленски каза, че още два кораба са преминали през "временния черноморски коридор за зърно", създаден от неговата страна.

Вижте също Украйна осъществи "най-голямата атака с дронове" на руска територия