Нобелът за икономика отиде при изследователи на влиянието на институциите върху просперитета

Обявяването на лауреатите за Нобеловата награда за икономика, 14 октомври 2024 г.

Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън получиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г., съобщи в понеделник Кралската шведска академия на науките.

Изследователската им дейност допринася за разбирането как се формират институциите и въздействието, което оказват върху икономическия напредък.

"Обществата със слабо законодателство и държавни институции, които експлоатират населението, не се развиват, нито се променят за добро. Изследването на лауреатите ни помага да разберем защо", казват от Нобеловия комитет.

Паричното отличие, което ще бъде поделено между Аджемоглу, Джонсън и Робинсън, е в размер на 11 милиона шведски крони (1 млн. щатски долара).

"Лауреатите показват, че приобщаващите институции, учредявани в бедни страни, които са били колонизирани, са довели до просперитет. Това обяснява защо бивши богати колонии сега са бедни и обратното", пишат от Шведската академия на науките.

През 2023 г. носител на наградата за икономика стана Клаудия Голдин за изследванията си, посветени на участието на жените на пазара на труда.

Тазгодишната нобелова седмица започна миналия понеделник. Тогава американските учени Виктор Амброс и Гари Ръвкън спечелиха наградата за физиология или медицина заради откриването на нов клас малки РНК молекули.

Нобелът за физика отиде при Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън. Те бяха наградени за своите открития, които са основата за ключови елементи на машинното обучение и изкуствения интелект.

Отличието за химия си поделиха Дейвид Бейкър, Демис Хасабис и Джон Джъмпър за изследванията си в областта на протеините.

Южнокорейската писателка Хан Канг получи призът за литература. Японската организация "Нихон Хиданкьо" беше наградена с Нобел за мир за "усилията си за постигане на свят без ядрени оръжия".

Вижте също Алфред Нобел, простосмъртният