Нинова повече не може да бъде депутат, твърди Зафиров. БСП ще прави широка коалиция

Временният лидер на БСП Атанас Зафиров и предшественицата му на поста Корнелия Нинова

Бившата председателка на БСП Корнелия Нинова повече не може да се кандидатира за депутат от листата на партията. Това каза временно изпълняващият длъжността на лидер на социалистите Атанас Зафиров в неделя пред БНТ.

Нинова подаде оставка през юни, след като левицата събра едва 7% подкрепа на последните парламентарни избори. Оттогава временно на досегашния ѝ пост е Зафиров. В събота социалистите проведоха заседание на своя Национален съвет, на което за пореден път бяха отправени критики към бившата председателка.

Вижте също "Дворцов преврат". Как ще се държи БСП в парламента след оставката на Нинова

"Корнелия Нинова не може да бъде кандидат за депутат заради уставните ограничения, които самата Нинова наложи за това, че всеки с 12 години стаж като народен представител, не може да се кандидатира повече за такъв", каза в неделя Зафиров.

В събота той определи като "опит за саботаж" действия на Нинова и близките до нея депутати Георги Свиленски и Иван Ченчев. Преди началото на заседанието двамата заявиха, че то е нелегитимно.

Впоследствие колегите им съвета решиха да възложат на Изпълнителното бюро да предложи варианти за мерки, които могат да се вземат срещу членове на партията, които се противопоставят на решенията на нейните колективни органи.

"Някои от тези действия са като открит саботаж. Днешните изказвания на т.нар. близки до Нинова показват такова поведение, показва манталитета и целите на такъв тип говорене. Мерките могат да имат градация, но може да няма и никакви наказания", коментира Зафиров в събота.

Малко по-късно Нинова реагира иронично, като написа във Фейсбук, че денят ѝ започнал с новината, че Националният съвет ще я изключва от партията, а е завършил с това, че я критикува за саботаж

"Много ви се иска, но не ви стиска. Какво да се прави: явно съм ви отгледала със заешки сърца в мъжки тела", завършва публикацията на социалистката.

След заседанието на Националния съвет на БСП стана ясно още, че на предстоящите през есента поредни предсрочни избори партията ще се яви в широка коалиция. По думите на Зафиров засега съгласие да участват са дали 15 формации, но той се надява броят им да се увеличи до 20.

Your browser doesn’t support HTML5

Отново избори. Какво следва след провала на третия мандат