"Личен пример". Денков призова политиците да не се държат като "агресивни насилници"

Николай Денков на заседанието на Министерския съвет, 2 август 2023 г.

Премиерът Николай Денков призова политиците да не се държат като "агресивни насилници", родители и учители - да дават добър личен пример на децата, а медиите - да не "рекламират насилието".

Премиерът се обърна и и към депутатите с призив "да приемат правилните закони, които защитават жертвите [на домашно насилие] и не оставят вратички за измъкване на насилниците".

"Призовавам правосъдната система – прокурорите и съдиите, да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците. Хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка", каза Денков в началото на правителственото заседание в сряда.

Думите му идват след пореден случай на насилие над жена в Стара Загора, при който обвиненият за престъплението се оказа на свобода. Това предизвика обществено възмущение от работата на прокуратурата и съда и протести в цялата страна. На фона на общественото недоволство парламентът ще се събере на извънредно заседание, за да реши промени в закона за защита на жертвите на домашно насилие.

"Днес, за пореден път, хората в България са гневни. Имат основание, защото сме свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система", каза премиерът.

Денков призова всички институции да поемат своята роля и отговорност, за да бъде пресечено "настъплението на агресията и болката" в живота на хората.

Той възложи на министрите на правосъдието, на вътрешните работи, на социалната политика и на образованието да прегледат какво не работи в системите им.

"Да предложите промени, с които да променим тази негативна тенденция", каза Денков на министрите.

Силите на реда - "сила на доброто"

"Очаквам силите на реда да използват сила тогава и само тогава, когато е абсолютно необходима, а в останалото време да бъдат сила на доброто. Който не разбира работата, няма място в системата на МВР", каза Денков.

Той призова родителите и учителите да дават добър личен пример на децата по морал, а медиите и популярните личности – да показват доброто, а не да рекламират насилието.

"Колеги политици, нямаме право да се възмущаваме от проявите на насилие, ако ние самите публично се държим като агресивни насилници. За жалост напоследък това се случва много често", призова още Денков.

През последните години членове и привърженици на проруската националистическа партия "Възраждане" имат редица прояви на агресия или подтикват към насилие. Наскоро правозащитници поискаха разпускане на партията заради целта ѝ да руши демократичния правов ред в България.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента на 7 август, понеделник. В дневния ред са промени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДВ).

Във вторник парламентарните групи на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС внесоха два общи законопроекта за промени в НК и в ЗЗДВ. В НК се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.

Your browser doesn’t support HTML5

"Чашата преля." Хиляди хора протестираха срещу насилието над 18-годишната Дебора