Хунтата затвори небето над Нигер след преврата, позовавайки се на заплаха от военна намеса

Членове на военния съвет, който организира преврата, присъстват на митинг на стадион в столицата Ниамей на 6 август

Лидерите на хунтата, която извърши преврат в Нигер преди десетина дни, затвориха въздушното пространство на страната до второ нареждане, позовавайки се на заплаха от военна намеса от съседни държави.

Уебсайтът за проследяване на полети Flightradar24 показва, че в момента в небето на Нигер няма самолети, съобщи Би Би Си.

Групата на западноафриканските държави ЕКОВАС по-рано предупреди, че може да използва сила, ако президентът Мохамед Базум не бъде възстановен на поста си до 23:00 ч. по Гринуич в неделя. Базум беше задържан на 26 юли, а по-късно генерал Абдурахман Тчиани - командир на президентската гвардия, се провъзгласи за нов лидер.

Говорител на хунтата каза, че въоръжените сили на Нигер са готови да защитят страната. В изявление по националната телевизия в неделя той каза, че разполагат с информация, че "чужда сила" се готви да нападне Нигер и че вече е започнало разгръщане на сили в съседни държави "в подготовка за намеса в страната ни".

След кризисна среща в Нигерия в петък военните ръководители на ЕКОВАС заявиха, че са изготвили подробен план за евентуално използване на сила. В организацията обаче не всички са единодушни за реална военна интервенция, която например съседните Буркина Фасо и Мали биха смятали за "обявяване на война". А в Нигерия президентът Бона Тинубу получи отказ на сената да одобри такава намеса.

В неделя вечерта хиляди поддръжници на хунтата се събраха на най-големия стадион в столицата на Нигер - Ниамей, за да подкрепят новата власт. Стадионът е символично място, защото носи името на Сейди Кунче - извършител на първия преврат в Нигер през 1974 г. - 14 години след обявяването на независимостта от колониална Франция. Оттогава най-голямата страна в Западна Африка и една от най-бедните в света преминава през пет преврата.

Сегашният военният преврат беше осъден на международно ниво, включително от Франция и останалите страни от Европейския съюз, както и от Организацията на обединените нации и Съединените щати.

Вижте също Световната банка спря подкрепата си за Нигер. САЩ започнаха изтегляне на дипломатите си