Африкански лидери заплашиха с военна намеса след преврата в Нигер. Пригожин приветства хунтата

Военната хунта, която извърши преврата, съобщи, че ще отвърне със сила, ако бъде атакувана

Западноафрикански лидери заплашиха с военни действия срещу хунтата в Нигер, която взе властта с преврат миналата седмица. Те поставиха срок от 7 дни, за да бъде възстановен президентът Мохамед Базум, който е държан в плен.

Това се случи, след като хиляди привърженици на военната хунта шестваха по улиците на столицата Ниамей с руски знамена и скандираха името на руския президент Владимир Путин. Демонстрацията се проведе три дни след като армията свали демократично избрания Базум и превзе властта в африканската страна.

Превратът предизвика притеснения, че бившата френска колония Нигер може да сближи отношенията си с Русия, както стана след превратите в съседните Мали и Буркина Фасо през 2021 и 2022 г.

На този фон лидерът на наемничесата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, който се намира в Беларус след прекратения бунт срещу Москва, приветства преврата на хунтата.

По-рано хунтата предупреди, че ще се противопостави на всеки "план за агресия срещу Нигер" от страна на регионални или западни сили.

Лидерите на ЕКОВАС - блокът на западноафриканските държави, проведоха кризисни преговори в нигерийската столица Абуджа в неделя, за да обсъдят последиците от тези събития. В изявление, прочетено след срещата, се казва, че ЕКОВАС проявява "нулева толерантност" към превратите.

Регионалният блок ще "предприеме всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред", ако исканията му не бъдат изпълнени в рамките на една седмица.

"Тези мерки могат да включват използването на сила", а военните ръководители трябва да се срещнат "незабавно", за да планират намесата, се казва още в изявлението.

"Нигер играе ключова роля в борбата с тероризма. Ако престане да играе тази роля, това ще даде повече пространство и свобода на действие на терористите да се развиват в региона", каза пред Би Би Си д-р Леонардо Сантос Симао, специалният представител и ръководител на Службата на ООН за Западна Африка, който участва в срещата.

Той допълни, че между ЕКОВАС и военната хунта на страната не се водят "официални преговори".

Това е първият случай, в който ЕКОВАС заплашва с военни действия, за да отмени превратите, извършени в региона през последните години.

Западноафриканските лидери обявиха също така незабавно въвеждане на забранена за полети зона над Нигер, затваряне на всички сухопътни граници със страната и налагане на финансови санкции срещу хунтата.

Президентът на Чад Махамат Идрис Деби Итно е отишъл в Ниамей, за да каже на хунтата да се оттегли, съобщи правителството на страната. Той е първият чуждестранен лидер, който посещава Нигер след преврата, и се е срещнал със зам.-лидера на хунтата ген. Салифу Моди. Не е ясно дали ще разговаря и с ген. Абдурахман Чиани, началник на президентската гвардия, който се обяви за новия управник на Нигер.

Ген. Абдурахаман Чиани

Преди срещата им Чиани предупреди ЕКОВАС и неназовани западни държави да не се намесват, защото са решени "да защитят родината си".

Превратът породи опасения, че Нигер, бивша френска колония, може да се насочи към Русия. Сваленият президент е работил в тясно сътрудничество с регионалните и западните държави в борбата с войнстващите ислямисти.

В Ниамей някои от протестиращите пред френското посолство скандираха "Да живее Русия", "Да живее Путин" и "Долу Франция" и запалиха стените на сградата.

Някои експерти твърдят, че няма доказателства, че Русия стои зад преврата в Нигер, и смятат за по-вероятна причина ескалацията на напрежението между Базум и ген. Чиани. Според други анализатори обаче руските знамена в Ниамей са още един знак, че Москва се е позиционирала като емблема на антизападните и особено на антифренските настроения в обширни части на Африка. А това открива нови възможности пред Кремъл, коментира "Ню Йорк таймс".

Франция няма да толерира никакви атаки срещу интересите си в Нигер и ще отговори по "незабавен и непримирим начин", се казва в изявление на кабинета на президента Еманюел Макрон.

В същото време превратът, който беше осъден от западните държави, беше приветстван от лидера на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, който го определи като триумф.

"Това, което се случи в Нигер, не е нищо друго освен борбата на народа на Нигер с неговите колонизатори", беше цитиран той да казва в канал в Telegram, свързан с "Вагнер".

Пригожин каза, че компанията му се съобразява със законите на страните, в които развива дейност, но както се оказва, проправя път за своите бойци, които да въдворят ред там, отбелязва Ройтерс.

В Мали хунтата привлече именно "Вагнер", за да ѝ помогне в борбата с войнстващите ислямисти, а Путин би искал да разшири влиянието на страната си в региона.

Военният преврат в Нигер заплашва интересите на САЩ и Франция в един от последните останали западни съюзници на континента в района на Сахел, пише Politico. И двете държави имат военни бази в богатата на уран страна и я смятат за „стратегическа страна“, „една от последните, които не са задълбочили сътрудничеството си с Русия в ущърб на Запада“.

Междувременно Путин се срещна в Санкт Петербург с лидери на африкански държави и съобщи, че Русия е отписала 23 милиарда долара техен дълг. Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея ще получат между 25 000 и 50 000 тона зърно, като Москва ще покрие разходите за доставка на пратките.

В същото време в събота Франция съобщи, че е спряла всякаква помощ за развитие и бюджетна подкрепа за Нигер. Европейският съюз и САЩ също взеха подобно решение.

Вижте също "Нож в гърба на държавата и народа". Какво подсказва казусът "Пригожин"