Най-старият алигатор в света все още търси любов

Той оцелява след бомбардировките над Белград през Втората световна война. Никой не знае кога е рождената му дата, защото архивите са изгорели още тогава. Казва се Муджа. И е най-старият известен американски алигатор в света.

Никой не знае как точно Муджа оцелява след бомбардировките, които опустошават и правят необитаема за месеци зоологическата градина в Белград по време на Втората световна война. Теорията на Кристиян Овари - биолог в зоопарка, е, че тогава „пазачите са носили храна“.

Овари разказва, че войната е убила всички големи животни в зоопарка. Оцеляват само един хипопотам и Муджа. Той е алигатор и вероятно е най-старият от своя вид в света.

„Знам какви са пазачите. Когато работиш в зоопарк, се привързваш много към животните". След дълга пауза Овари добавя, че ще се "разплаче всеки момент“, докато говори за историята на Муджа.

Муджа в лятната си "резиденция". През зимата го преместват на отопляемо място.

Животното е най-старият известен Американски алигатор в света и по всяка вероятност наближава 90-годишна възраст.

Архивите на зоологическата градина в Белград са унищожени, затова рождената дата на Муджа е неизвестна. Но изрезка от вестник от 10 август 1937 г. свидетелства как той пристига от Германия. Смята се, че тогава е бил на около 2 години.

Алигаторите в дивата природа обикновено живеят най-много до 50 години, което означава, че е възможно Муджа да е най-дълго живялият алигатор някога.

Семейство от Белград вижда за първи път Муджа.

„Все още съм изумен от него“, каза Овари пред RFE/RL. „Когато настъва размножителният сезон, Муджа търси женски, дори и сега“.

Алигаторите привличат своя партньор през пролетта, като извиват гръб, треперят и след това издават юрско ръмжене.

Снимки от 1949 г. показват как ученици наблюдават Муджа, заедно с женски алигатор в същото заградено място, където той живее и днес.

Снимки, съхранени в архивите на бивша Югославия, показват, че Муджа е имал партньорка в периода след реконструкцията на зоопарка след разрушенията от войната. Женската е починала през 60-те години на миналия век след грешка, която води до напълване на басейна ѝ с гореща вода.

Муджа е без Муджа преден десен крак.

Муджа оцелява по време на бомбардировките на нацистите, след това при съюзническите атака и тези на НАТО през 1999 г. За нещастие през 2012 г. алигаторът се разболява.

Той развива гангрена на предния си десен крак и е извършена сложна операция от екип лекари, заедно с ветеринарни хирурзи. Интервенцията е била първата такава в Сърбия. Овари разказва, че без нея Муджа "със сигурност щеше да умре".

Между храненията, когато поглъща цели пилета, риби и плъхове, животното почти не се движи, освен от време на време, когато лови насекоми.

Някои посетители се шегуват, че можe и да е препариран. Сръбски журналист пресъздава една легенда за Муджа чрез кратък разговор между малко момиченце и дядо му, които са били около загражденията на алигатора.

„Дядо, този алигатор жив ли е?", пита момичето.

„Не знам, скъпа. Попитах дядо си същото преди 60 години“, отговаря мъжът.

Вижте също "Леко куца, но ухажва женската". Има ли грижа за лъва Любо в Разград