Има загинали и изчезнали хора. Обилни валежи предизвикаха наводнения по Южното Черноморие

Последици от наводнението в Царево, 5 септември, 2023 г.

Хора загинаха при наводнения по Южното Черноморие във вторник, предизвикани от обилни валежи в района. Преляха двата язовира в община Царево, както и реките, отнесени бяха мостове, активираха се свлачища. Селища и къмпинги бяха евакуирани, някои останаха без ток, затворени бяха пътища.

Кметът на общината Георги Лапчев обяви бедствено положение, съобщи областната дирекция на МВР в Бургас. По-късно МВР съобщи, че има загинали мъж и жена в района на Царево.

Издирват се още две жени и един мъж, съобщи премиерът Николай Денков, който проведе среща с кризисния щаб в Царево.

Премиерът Николай Денков (вдясно) е в Царево

В Царево няма блокирани хора, но е спряно електричеството, тъй като има опасност от токови удари, докато не се отводнят сградите. Токът ще бъде пуснат когато е безопасно, но това няма да се случи тази вечер, каза премиерът.

Евакуирани са всички хора от плажните ивици и от къмпингите, те са вече в безопасност. В безопасност са и деца, които бяха блокирани в хотел в Резово, те са настанени по високите етажи.

Синоптиците очакват спиране на валежите, т.е. в следващите часове водата ще се оттича, но теренът е сложен и ще отнеме време, каза Денков.

Последици от наводнението в Царево

Той призова в следващите 48 часа никой да не влиза в морето, тъй като е бурно и опасно. Денков каза още, че водата по преносната мрежа е замърсена и може да се ползва само за битови нужди.

"През следващите 1-2 дни ще се правят проби и ВиК ще съобщи, когато водата отново е годна за пиене", каза Денков.

Очакват се много доброволци, премиерът ги призова да минат първо през крисиния щаб в Царево, за да се знае кой какво ще прави и къде ще е най-полезен.

Обсъдени са маршрути, по които може да се стигне до откъснатите населени места. Осигуряват се храна и вода за бедстващите.

Денков каза, че засегнатите имат няколко възможности да кандидатстват за помощ - както финансова, така и за уреди.

Малко по-рано във вторник министерството на труда задейства платформа за подаване на сигнали за бедстващи граждани в община Царево. Сигнали могат да се подават тук.

По-рано кметът на община Царево Георги Лапчев каза пред БНР, че двата язовира на територията на общината преливат. Хората от село Лозенец бяха помолени да се изтеглят по виските части на сградите.

По думите му има скъсани мостове, а село Кости е под вода. Започнала е евакуация на хората.

На територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско. Включиха се и екипи за борба с природни бедствия от Министерството на отбраната.

Гражданите бяха призовани чрез предупредителните сирени да не напускат домовете си и при възможност да се евакуират на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащи води.

Река Караагач край Китен излезе извън коритото си

Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева каза пред БТА, че към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси.

Къмпинг "Нестинарка" беше наводнен. Два метра достигна нивото на водата на къмпинг "Арапя". Туристите бяха евакуирани и настанени в обществени сгради и училища.

Царево след обилните дъждове.

По информацията на МВР в морето са отнесени коли и каравани. Екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР спасяваха бедстващи хора.

След нормализирането на обстановката екипи на Агенцията за социално подпомагане ще направят оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа. Те ще ги консултират и за възможностите да получат помощ от различни институции, съобщи министерството на труда.

Сформираният кризисен щаб в Царево реши да спре движението на автомобили от полицейския пункт Караагач в посока община Царево, по пътя от Синеморец към Ахтопол.

С решение на щаба е спряно движението на автомобили в Царево и населените места в района, като изключенията важат само за специализирани автомобили.

Заради прелялата река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец е затворена.

Две свлачища блокираха пътя Царево - Малко Търново. Едното се намира на разклона за Визица и Граматиково, другото е след село Изгрев.

Без ток останаха много от селищата в района.

Община Бургас отмени планирания концерт по повод Съединението на България в сряда в знак на съпричастност с пострадалите, съобщи във фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов.

В сряда в 10:30 ч. пред сградата на общината бургаското духовенство ще отправи молитва за здраве и благоденствие на всички, които преживяват тези тежки моменти в Царево, добави той.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за вторник предупреждение жълт код- за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код - за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас.

Вижте също Дъждовете продължават. И София пострада от наводненията