Насрала и още шестима. Кои са убитите членове на Хизбула и какво следва след смъртта им

Мъж държи снимка на лидера на Хизбула Хасан Насрала, който беше убит при израелско нападение. 29 септември 2024 г.

За малко повече от седмица, в резултат от засилени атаки на Израел в Ливан, бяха убити седем високопоставени командири и служители на шиитската групировка Хизбула, включително нейният лидер Хасан Насрала.

Този ход остави Ливан и голяма част от Близкия изток в шок, докато израелски официални лица обявиха, че са постигнали големи военни и разузнавателни пробиви.

Хизбула е едновременно военна групировка и политическа партия, която контролира голяма част от Южен Ливан. Тя е обявена за терористична организация от САЩ, а Европейският съюз (ЕС) смята за терористично само военното ѝ крило, без политическото ѝ разклонение.

Вижте също Кой е Хасан Насрала - убитият от Израел лидер на Хизбула

Хизбула подкрепя палестинската паравоенна групировка Хамас във войната ѝ с Израел в Ивицата Газа, която продължава вече близо година.

Конфликтът започна с нападение на Хамас срещу Израел, при което загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Израел отговори с пълномащабна офанзива в Ивицата, която до момента е отнела живота на над 41 хиляди души.

Неотдавнашните удари в Ливан и убийството на Насрала представляват значителна ескалация на войната, този път между Израел и Хизбула. И Хизбула, и Хамас са подкрепяни от Иран.

Сега най-мощната военна и политическа сила в Ливан се опитва да се възстанови от тежките удари, след като загуби ключови членове на ръководни позиции. Те бяха част от Хизбула още от създаването ѝ в началото на 80-те години на миналия век.

„Хизбула е обезглавена и в безпорядък, но все още опасна“, каза Уилям Уекслър, старши директор на програмите на Атлантическия съвет по Близкия изток.

Главният от убитите е Насрала, който загина при серия от въздушни удари в южната част на Бейрут в петък вечерта. Други бяха по-малко известни, но все пак важни фигури за операциите на Хизбула.

Ето кои са те.

Хасан Насрала

От 1992 г. Насрала ръководи Хизбула в няколко войни с Израел. Под неговото лидерство политическото крило на Хизбула се превърна във важен фактор на политическата сцена в Ливан.

Хасан Насрала през 2019 г.

Участието на групировката в други регионални конфликти също увеличи нейното международно влияние. След началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Хизбула изигра ключова роля за задържането на сирийския президент Башар Асад на власт.

Под ръководството на Насрала Хизбула допринасяше и за развитието на други подкрепяни от Иран въоръжени групи в Ирак и Йемен.

В Ливан Насрала е противоречива фигура. Прекратяването на израелската окупация на Южен Ливан през 2000 г. му спечели поддръжници. Но Насрала има и опоненти, които го осъждат заради запасите от оръжия на групировката и вземането на едностранни решения, които според тях обслужват интересите на Иран.

Набил Каук

Набил Каук, който беше убит при въздушен удар на Израел в събота, беше зам.-ръководител на Централния съвет на Хизбула. Той се присъединява към бойната групировка в началото на нейната дейност през 80-те години на миналия век.

Набил Каук (в средата) на погребение през 2005 г.

От 1995 до 2010 г. Каук е военен командир на Хизбула в Южен Ливан. Каук беше смятан за потенциален наследник на Насрала.

Ибрахим Акил

Друг от убитите членове на Хизбула е Ибрахим Акил. Той беше висш командир и ръководител на елитните сили на Хизбула - Радуан, които Израел се опитва да изтласка по-далеч от границата си с Ливан.

Акил беше и член на висшия военен орган на организацията - Съвета на джихада - и от години е в списъка на издирваните от САЩ лица.

Държавният департамент на САЩ твърди, че Акил е бил част от групата, извършила бомбен атентат срещу посолството на САЩ в Бейрут през 1983 г. и организирала вземането на германски и американски заложници. При този атентат загинаха 63-ма души.

Ахмад Уехбе

Ахмед Уехбе беше командир на силите Радуан и играеше ключова роля в развитието им.

Той беше убит заедно с Ибрахим Акил при въздушен удар в южните предградия на Бейрут.

Али Караки

Али Караки беше ръководител на южния фронт на Хизбула и имаше важна роля в продължаващия конфликт с Израел. Той беше убит по време на същия удар, при който загина Насрала.

Вижте също "Най-тъжният ден". Как изглежда Ливан на ръба на пълномащабна война

САЩ го определят като важна фигура в ръководството на бойната групировка. За Караки обаче няма почти никаква публично известна информация.

Мохамед Сурур

Мохамед Сурур беше ръководител на звеното за безпилотни самолети на Хизбула, което влезе в употреба за първи път след началото на войната в Ивицата Газа.

Под ръководството на Сурур Хизбула изстрелваше взривни и разузнавателни дронове дълбоко в територията на Израел, като преодоляваше отбранителните му системи.

Ибрахим Кобеиси

Ибрахим Кобеиси, който също беше убит през последните дни, ръководеше ракетното подразделение на Хизбула. Израелските военни твърдят, че той е планирал отвличането и убийството на трима израелски войници през 2000 г., чиито тела са върнати при размяната на пленници с Хизбула четири години по-късно.

Други убити командири на Хизбула

Израел не за пръв път ликвидира високопоставени командири на Хизбула след началото на войната с Хамас в Ивицата Газа.

В края на юли израелски удар в Бейрут уби висшия командир на групировката Фуад Шукр. Часове по-късно експлозия в Иран, за която беше обвинен Израел, уби и лидера на Хамас Исмаил Хания.

Плакат на Фуад Шукр след убийството му, 2 август 2024 г.

САЩ обвиняват Шукр, че е организирал бомбен атентат в Бейрут през 1983 г., при който загинаха 241 американски военнослужещи.

Убити са и лидерите на ключови подразделения на Хизбула в южната част на страната - Джавад Тауил, Талеб Абдула и Мохамед Насър.

Кой остана

Доскорошният втори в Хизбула - Наим Касем, сега е най-високопоставеният член на организацията. Касем е зам.-лидер на Хизбула от 1991 г. и е сред основателите на организацията.

Касем е единственият високопоставен служител на Хизбула, който е давал интервюта за местни и международни медии по време на продължаващия конфликт.

Изглежда, че той има роля в различни аспекти от дейността на Хизбула - както във висши политически въпроси и въпроси на сигурността, така и в дейности, свързани с теократичните и благотворителните инициативи на групировката за шиитската мюсюлманска общност в Ливан.

Наим Касем

Междувременно Хашем Сафиедин, който оглавява Централния съвет на Хизбула, е спряган за наследник на Насрала. Сафиедин е братовчед на Насрала, а синът му е женен за дъщерята на иранския генерал Касем Солеймани, който беше убит при удар на американски безпилотен самолет през 2020 г.

Талал Хамие и Абу Али Реда са двамата останали висши командири от Хизбула, които очевидно са на прицел на израелските военни.

Какво означава това

След смъртта на седмината високопоставени членове на Хизбула, конфликтът между ливанската групировка и Израел видимо ескалира. Тази ескалация повишава опасенията от всеобхватна война в Близкия изток.

Израел предупреди, че започва „нова ера“ на войната, като „центърът на тежестта“ се премества на север - т.е. към границата с Ливан.

Според представители на ливанското правителство стотици хиляди хора са били разселени в рамките на Ливан около последните сражения, а над 1000 души са били убити след ескалацията на въздушните удари миналата седмица.

Израел повдигна въпроса за възможността за сухопътно нахлуване в Ливан, което, ако бъде предприето, ще бъде четвъртото израелско нахлуване в страната през последните 50 години.

Хизбула обеща, че „ще продължи борбата си срещу врага“, а Иран каза, че ще продължи да подкрепя групировката.

Вижте също Три въпроса. Какво ще направят Хизбула, Иран и Израел след убийството на Хасан Насрала