Какво предвиждат мерките срещу насилието, предложени от правителството

Акад. Николай Денков съобщи какво предприема кабинетът заедно с представители на няколко ведомства, сред които министърът на образованието Галин Цоков

Преди ден премиерът Николай Денков представи общо 15 мерки, които кабинетът ще предприеме срещу домашното насилие и насилието срещу жени, деца и възрастни хора. Идеите на управляващите са разделени най-общо в две линии - превенция и подпомагане на жертвите.

Тези от тях, които зависят изцяло от министерствата, ще бъдат въведени в срок до един месец. Има и такива, за които е нужно изменение на законодателството - например прецизиране на текстовете за ранните бракове с малолетни, което също е форма на насилие според Денков.

Мерките са разработени за една седмица, след преглед на досега действащия механизъм за превенция и разследване на домашното насилие. Това се случва след случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше пребито, рязано с макетен нож и остригано. След масовите протести парламентът прие спешни поправки в закона за домашното насилие.

Подкрепа при възстановяването на жертвите

Зам.-министърът на труда и социалната политика Мая Василева съобщи, че ще бъде създадена мрежа за предоставяне на медицинска, социална и терапевтична подкрепа във всяка област на страната. В момента съществуват такива услуги, но са недостатъчни и неравномерно разпределени, призна тя. Затова до края на годината предстои да се направи национална карта.

Ще се изработи и Национална програма за превенция на насилието с мерки за експертна подкрепа от психолози на служители на МВР при осъществяване на първи контакт с жертви. Целта е предотвратяване на кризата в нейния начален етап.

Вижте също "Как така се случи изведнъж?" Пътят на насилието през очите на извършителя

Сред мерките са и повишаване капацитета и експертизата на служителите от Дирекция за социално подпомагане, МВР и социалните услуги. За целта ще се създадат 6 експертни високоспециализирани екипи, които да работят в координация с другите ведомства.

По думите на Василева е много важно жертвите на насилие да имат достъп до ясна информация къде могат да получат помощ, за което ще се разчита и на медиите.

Зам.-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова обясни, че в МВР вече е създаден сектор "Домашно насилие" към Главна дирекция "Национална полиция". Той осъществява методическо ръководство на всички областни координатори по линия на домашното насилие в страната. Целта на МВР сега е да бъдат назначени регионални координатори в допълнение към сегашните областни.

Безплатни адвокатска защита

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев съобщи, че предстои да се създаде Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие, чийто председател ще бъде заместник-министър председател, а негов заместник - министърът на правосъдието, каза Дечев, визирайки последните поправки за домашното насилие, приети от парламента.

Ще има и Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие, в която ще се събират данни за всички случаи на насилие - насилници, жертви, колко продължително е било насилието, какви мерки са взети и кои са отговорните институции.

Вижте също Партньорът пребива, хирургът зашива. А после какво?

Той уточни, че още на 16 март по инициатива на Националното бюра за правна помощ е подписан Меморандум между Министерството на правосъдието, МВР и адвокатските колегии за сътрудничество за навременна защита на пострадалите от домашно насилие.

"Съгласно този меморандум, всеки полицай, който е получил сигнал за извършено престъпление, свързано с домашно насилие, е длъжен да информира пострадалия, че може да ползва безплатна правна помощ", каза още Дечев.

Той допълни, че съответните адвокатски колегии са информирали, че всеки ден имат дежурни адвокати, специализирани в правна защита на домашно насилие. Всеки от тях е задължен да отиде на мястото, където се намира жертвата - в полицейски участък, болница, в консултативен център, в защитено жилище, и да ѝ окаже помощ.

В споразумението са се включили общо 18 адвокатски колегии от 28 в страната, затова Дечев призова и останалите да го направят.

Той съобщи, че тази година правосъдното министерство е разпределило 340 000 лв. по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие, които ще отидат в 17 неправителствени организации, активни в областта на превенцията и защита от домашно насилие. Някои от тях имат също имат изградени безплатни горещи телефонни линии за сигнали на пострадали.

Вижте също "Натрупано мълчание". Зачестяват ли случаите на домашно насилие

Правителствените мерки включват още работа с родители на ученици и сформиране на екипи за медиация на конфликти в семейството. Образователното министерство ще търси възможности през следващата учебна година да увеличи броя на психолозите в училищата и детските градини, в които има повече прояви на агресивно поведение и насилие.

Повече детски психолози

Министърът на образованието Галин Цоков съобщи, че ще се осъществява превенция срещу агресията в училищата, детските градини и яслите с въвеждане на национална програма за подкрепа на личностно развитие. Ще се финансират и дейности, свързани с участието на родителите в образователния процес. Жертвите ще получават психологическа, социална и юридическа подкрепа.

Във ведомството ще действат екипи за медиация на конфликти, в които ще бъдат включени педагози, психолози и юристи, както и ментори за справяне с агресията. Те ще бъдат ангажирани в над 30 училища в области с по-голяма концентрация на агресия и ще дават консултации в училища с повече агресия.

"Трябва да осигурим възможност за безплатна психологическа помощ за всяко дете и ученик", каза още министърът, според когото са нужни мерки за развитието на социалната и емоционална интелигентност на децата.

По думите му на учениците може да се въздейства по-добре чрез визуален материал, затова ще се заснемат и филми по теми, свързани с агресия. Вече са готови две продукции на студенти от НАТФИЗ.