Иранската защитничка на правата на жените Наргес Мохамади получи Нобелова награда за мир

Наргес Мохамади

Наргес Мохамади, иранска защитничка на правата на жените, която излежава 12-годишна присъда в затвора, получи в петък Нобеловата награда за мир за 2023 г., съобщи Ройтерс.

Мохамади е една от водещите активистки в страната, която се бори както за правата на жените, така и за премахване на смъртното наказание.

Комитетът за присъждане на наградата призова Иран да я освободи.

"Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2023 г. на Наргес Мохамади за борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран и за борбата ѝ за насърчаване на човешките права и свободата за всички", каза ръководителката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен.

Тя нарече Мохамади "борец за свобода" и започна речта си, като произнесе на фарси думите "жена, живот, свобода" - един от лозунгите на протестите срещу иранското правителство.

С наградата се признават и стотиците хиляди хора, които са протестирали срещу дискриминацията и потисничеството на жените в Иран, каза Рейс-Андерсен.

"Само чрез възприемането на равните права за всички светът може да постигне братството между народите, което (основателят на наградата) Алфред Нобел се е стремял да насърчи", каза тя.

По данни на правозащитната организация Front Line Defenders Мохамади излежава множество присъди в затвора Евин в Техеран, възлизащи на около 12 години лишаване от свобода. Обвиненията включват също и разпространение на пропаганда.

Правата на жените станаха водеща тема в обществото в Иран, след като 22-годишната Махса Амини почина при неясни обстоятелства в ареста, след като беше задържана за неправилно носене на хиджаб. Това предизвика масови протести в страната.

По-рано през седмицата бяха връчени и Нобеловите награди за физика, медицина, химия и литература.

Your browser doesn’t support HTML5

Махса Амини. Погребението, което разбунтува Иран срещу хиджаба