Кои са най-големите загуби, които Украйна нанесе на Русия в Черно море

Корветата "Асколд" на изпитателно плаване близо до Севастопол през октомври 2022 г.

Една от целите на инвазията в Украйна беше да превърне Черно море във "вътрешно море" за Русия. Москва имаше надмощие в него още преди началото на войната, но последните украински атаки намаляват възможностите на флота ѝ. Това е списък с военноморските загуби на Русия, който не спира да расте.

Когато Русия започна непредизвиканата си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. една от целите ѝ беше да превърне Черно море в свое "вътрешно море", като превземе цялото украинско крайбрежие. Това е стратегическа цел още от времето на Руската империя.

Въпреки категоричното надмощие на Черноморския флот, украинската съпротива има успехи и по вода. Руските плавателни съдове на Москва са подложени на непрекъснати атаки от различни видове ракети, морски и авиационни дронове.

Резултатът е видим. Според международни анализатори, като Atlantic Сouncil, Русия вече няма военно преимущество в Черно море. Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хийпи дори каза, че успешните украински атаки са довели до "функционален разгром на Черноморския флот".

Само от началото на ноември тя понесе няколко значими загуби. На 4 ноември корветата "Асколд" от клас "Каракурт" бешe поразена от крилата ракета в корабостроителница в Керч. На 10 ноември украинската армия съобщи, че с морски дронове са поразени два десантни катера от проект 11770 (клас "Серна") до село Черноморское в Крим.

През септември Украйна извърши и серия атаки над основната база на Черноморския флот в Крим. Още тогава се появиха съобщения, че Русия вече изтегля голяма част от плавателните си съдове от незаконно анексирания през 2014 г. полуостров. На този фон дойде новината, че Москва е подписала споразумение за изграждане на военноморска база на брега на Черно море в сепаратисткия регион Абхазия в Грузия.

Сателитни кадри от началото на октомври показват, че руски съдове, сред които три подводници клас "Кило", две фрегати с управляеми ракети и патрулен кораб са изтеглени от Севастопол и преместени в руското пристанище Новоросийск на източния бряг на Черно море.

Ето кои са най-големите военноморски загуби на Русия в Черно море досега:

Корвета "Асколд"

"Асколд" на пристанището в Крим през 2021 г.

На 4 ноември руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е изстреляла 15 крилати ракети по съоръжението, 13 от които са били прихванати. По-късно Украйна обяви, че е унищожила чисто новата корвета "Асколд" от клас "Каракурт", а Русия призна единствено, че той е "повреден".

По време на обстрела корабът е в корабостроителницата "Залив" в окупирания от Русия кримски град Керч. По всяка вероятност той е поразен от френски крилати ракети SCALP ( британският им вариант се казва Storm Shadow). В интернет се появиха снимки и видео, на които се виждат щетите, нанесени по "Асколд".


От кадрите става ясно, че макар да е останал на повърхността, корабът е получил критични щети по важни елементи в централната част, където се намират пусковите установки за изстрелване на крилати ракети.

Десантен кораб "Минск"

Десантен кораб "Минск" в залива Кронщадт в Санкт Петербург.

През септември няколко ракети удариха корабостроителницата във военноморската база в Севастопол.

Според британското министерство на отбраната десантният кораб "Минск" почти сигурно е бил "функционално унищожен" при удара. Снимки на последствията показват, че корабът тлее и е сериозно повреден.

"Минск" е построен в Полша през 1983 г. и е проектиран с отварящ се нос, през който може да акостират до 25 бронетранспортьора на крайбрежието.

Подводница "Ростов на Дон"

Подводницата "Ростов на Дон", заснета на парада за 9 май в Севастопол през 2020 г.

Подводницата "Ростов на Дон", която е спусната на вода през 2014 г., също е ударена при удара по военноморската база в Севастопол през септември.

През декември 2015 г. подводницата беше заснета да изстрелва крилати ракети "Калибр" в Сирия.

Десантен кораб "Оленегорски горняк"

Десантният кораб "Оленегорски горняк" от клас "Ропуча" на река Нева в Санкт Петербург през юли 2021 г.

През август видеоклипове показаха как морски дрон удря десантен кораб в руското пристанище Новоросийск. Плавателният съд беше разпознат като "Оленегорски горняк".

Според британското министерство на отбраната корабът е с "тежки повреди" при атаката. По-късно се появи и видео, на което се виждаше съдът се накланя силно докато е на закачен на буксир.

Десантен кораб от клас "Серна"

Десантен кораб от клас "Серна" превозва бойна машина на пехотата по река Волга през юли 2015 г.

Два руски високоскоростни десантни катера от клас "Серна" бяха ударени до с. Черноморское през нощта на 10 ноември 2023 г. Според украинското военно разузнаване на борда им е имало натоварен екипаж и бронирана машина БТР-82.

Катерите от клас "Серна" бяха използвани от Русия по време на окупацията на Змийския остров за прехвърляне на военно оборудване и войски. Именно такъв съд беше ударен с ракета, изстреляна от дрон "Байрактар", докато акостира на Змийския остров през май 2022 г.

Катерите "Серна" са създадени да превозват бронирани машини за десанти на плаж и да транспортират товари. Те използват уникална конструкция с "въздушна кухина", която вкарва въздух под корпуса на кораба за намаляване на съпротивлението на водата.

Ракетен крайцер "Москва"

Ракетен крайцер "Москва" на учения в Каспийско море през 2012 г.

Флагманът на руския Черноморски флот - ракетният крайцер "Москва", стана широко известен, след като беше потопен през април 2022 г. край украинското крайбрежие, южно от Одеса. Това беше най-големият военен кораб в Черно море.

Украйна твърди, че корабът е потънал, след като е бил поразен от две противокорабни ракети "Нептун", местно производство. Русия обаче твърдеше, че потопяването му е причинено от неуточнен "пожар, който е взривил боеприпаси на борда".

Това е и най-големият руски военен кораб, потъвал след Втората световна война. Крайцерът е превозвал около 500 моряци и е разполагал с голям набор от оръжия, включително 16 големи крилати ракети.

Още преди да бъде потопен, "Москва" се появи на украинска пощенска марка с надпис "Русский военный корабль, иди на хуй!". Тази фраза беше изречена на 24 февруари 2022 г. от украински граничар Роман Грибов, който е на пост на Змийския остров в отговор на предложението на командира на "Москва" да се предаде.

Десантен кораб "Саратов"

"Саратов" по време на учение край Крим през октомври 2021 г.

Десантният кораб "Саратов" от клас "Тапир" също допълва списъка с военноморски загуби на Русия. Той беше ударен от балистична ракета "Точка-У" и потопен в украинското пристанище на Азовско море - Бердянск.

Видеозапис, уловил последствията от удара, показва как други руски кораби бягат от пристанището, докато "Саратов гори". По-късно овъглените останки на кораба бяха извадени на повърхността с помощта на пристанищен кран.

Патрулен катер от клас "Раптор"

Руски патрулен катер клас Raptor край Кронщадт през 2016 г.

Най-малко два от високоскоростните патрулни катери от клас "Раптор" бяха унищожени от украински дрон "Байрактар" край Змийския остров през март 2022 г.

"Раптор" са оборудвани с дистанционно управляемо оръжие, броня и устойчиви на куршуми стъкла. За първи път те влизат на въоръжение в руските военноморски сили през 2015 г.

Спасителен влекач "Велики Бех"

Спасителният влекач "Велики Бех" в пристанището на Севастопол през юни 2021 г.

През юни 2022 г. Украйна обяви, че е унищожила спасителния влекач "Велики Бех", за който има данни, че е превозвал доставки до окупирания от Русия Змийски остров. Съдът беше ударен с две противокорабни ракети "Харпун". Мемориал на екипажа на влекача беше открит в Севастопол през юни тази година.

"Велики Бех" е проектиран да тегли катастрофирали кораби, да се бори с пожари и да служи като база за спасителни водолазни операции. Пуснат е на вода през 2016 г.

Вижте също Може да не е нарочно, но "да бъде много опасно". Русия ли заглушава GPS сигнала на българска територия