Нагорни Карабах "спира да съществува". Над половината му население вече е в Армения

Бежанци от района на Нагорни Карабах пристигат с камион в граничното село Корнидзор, Армения, 26 септември 2023 г.

Непризнатата република Нагорни Карабах ще спре да съществува до края на годината. Това съобщи сепаратисткото правителство на региона в четвъртък, след като се саморазпусна. Междувременно над половината от местното население вече е в Армения.

Бежанската вълна и разпускането на непризнатата република са резултат от азербайджанската офанзива миналата седмица. След нея Азербайджан обяви, че е поел контрол над Нагорни Карабах, който е традиционно населен с етнически арменци.

Нагорни Карабах е регион в Южен Кавказ. С подкрепата на Армения той обяви отделяне от Азербайджан и автономия в началото на 90-те години и оттогава е повод за напрежение между двете страни.

В четвъртък лидерът на региона Самвел Шахраманян съобщи, че е подписал споразумение, според което "до 1 януари 2024 г. ще бъдат разпуснати всички държавни институции и организации под тяхно ведомствено ръководство".

Документът се позовава на постигнатото миналата седмица споразумение за прекратяване на сраженията. Според него Азербайджан осигури безпрепятствено придвижване на жителите на региона, а в замяна арменските войски бяха разоръжени.

Според указа местното население ще трябва да се запознае с условията на Азербайджан за реинтеграция на региона. Така хората ще могат да преценят дали да останат в региона, или да го напуснат. При желание вече напусналите го също могат да се върнат.

Вижте също Кога започват войните? 5 парчета от пъзела на име Нагорни Карабах

Същевременно в четвъртък стана ясно, че след няколко дни на засилен бежански поток повече от половината население на региона вече е избягало в Армения. Назели Багдасарян, говорителка на арменския министър-председател Никол Пашинян съобщи, че в Армения вече са регистрирани над 65 000 арменци от Нагорни Карабах при население около 120 000 преди офанзивата.

Властите в Азербайджан съобщават, че жителите на региона ще бъдат в безопасност. Пашинян обаче вече многократно обвини Баку, че извършва "етническо прочистване".

През последните три десетилетия Армения и Азербайджан са водили две войни за Нагорни Карабах. След разпадането на Съветския съюз той е регион с преобладаващо арменско население в рамките на международно признатата граница на Азербайджан.

Първоначално регионът преминава под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от арменската армия, в сепаратистки боеве, които приключват през 1994 г. По време на войната през 2020 г. обаче Азербайджан си връща части от Нагорни Карабах заедно с околните територии, за които арменските сили претендират по време на предишния конфликт.

Тези сражения приключиха с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия и разполагането на руски миротворци. Тези миротворци обаче не успяха да предотвратят настъплението на азербайджанските сили.

Вижте също "Част от определена игра". Обръща ли се Армения към Запада за сметка на Русия