Румен Гайтански - Вълка остава задържан за постоянно, реши съдът

На 19 август Софийският градски съд гледа мярката за неотклонение на Румен Гайтански - Вълка (на снимката).

Софийският градски съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Румен Гайтански - Вълка, съобщи БТА в понеделник.

Новината идва дни след като той доброволно се предаде на властите. Гайтански е обвинен по разследване за отпуснат кредит за 148,5 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 г.

Вижте също Боклук, басейн, обща фирма с Доган. Кой е Румен Гайтански - Вълка

По случая са обвиняеми също бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, който е представител на фирмата, получила кредита - „Роудуей кънстракшън“. Мавродиев е привлечен като извършител на длъжностно присвояване, а Гайтански и Георгиев като обвиняеми в качеството на съучастници – като подбудител и помагач.

Наложената в понеделник мярка не е окончателна и подлежи на обжалване. Според държавното обвинение съществува реална опасност Гайтански да се укрие и да извърши друго престъпление. Гайтански заяви готовност да бъде разпитан.

Прокуратурата твърди, че са събрани достатъчно доказателства за виновността му. Тя смята, че Гайтански умишлено е склонил Мавродиев да извърши престъпление, като част от парите от кредита са използвани за изплащане на дивиденти на Гайтански в размер от 46 млн. лв., а над 26 млн. лв. са били използвани от дружеството „Кристална вода“ за изплащане на задължения на ТЕЦ „Варна“, свързана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Гайтански се смята за приближен до Доган.

По-рано прокурори и служители на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) обискираха имоти на Гайтански и Мавродиев, а КПК съобщи, че е подновила разследването си по случая заради „обосновано предположение за извършени закононарушения“, въпреки че година по-рано прокуратурата се отказа да разследва.

Институциите предприеха мерки срещу Гайтански, след като започна конфликтът между Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски, довел до разцепването на ДПС. Според адвоката на Вълка Пеевски атакува Доган чрез ареста на Гайтански.

Заемите за стотици милиони, раздавани от ББР, станаха известни през 2021 г. по време на първия служебен кабинет на Румен Радев с премиер Стефан Янев и министър на икономиката Кирил Петков. Според тогавашните разкрития кредити в голям размер от ББР са получавали и дружества, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви и с Делян Пеевски.

Въпреки сигналите и множеството журналистически разследвания, прокуратурата и КПК не предприеха никакви действия в продължение на години.

Вижте също Той беше най-скъпоплатеният държавен служител. Пътят на Стоян Мавродиев до ББР