Три минути: Шефът на МВР провали второ правителство. Никой не знае кога ще са изборите

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи

Добро утро. Най-важното днес:

  • Вълка остава под стража
  • Икономиката си върви въпреки всичко
  • Петър Матов и едно колело

Изборите няма да са на 20 октомври, защото президентът Румен Радев отказа да назначи служебно правителство и да ги насрочи. Кандидатката за министър-председател Горица Кожарева отново предложи за вътрешен министър Калин Стоянов, Радев я призова да го смени, тя отказа и така изборите се отдалечиха.

Докато Кожарева беше при Радев, полицаи отново демонстрираха в подкрепа на Стоянов. И той, и Кожарева застанаха до полицаите. Кожарева дори отиде при главния прокурор, за да подаде сигнал за оказван натиск.

“Пеевски проби Кожарева”, коментира един от лидерите на “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Кирил Петков. Коалицията предложи всички без Пеевски да търсят изход от кризата. Това беше подкрепено от ДПС-Доган.

А кога ще са изборите, след като няма да са на 20 октомври? Този въпрос няма отговор засега. Но е известно какво трябва да се случи, за да стигнем и до отговора. Татяна Ваксберг подреди какво следва.

Войната между Пеевски и Доган влезе и в бизнеса

Недоволството срещу Калин Стоянов е заради действията му в полза на Делян Пеевски и Бойко Борисов. Ако сте забравили, може да си припомните кой точно е Калин Стоянов и какъв е проблемът с него.

Поведението на Горица Кожарева можеше да бъде прогнозирано. Десет дни по-рано описахме в детайли защо Борисов и Пеевски може да са доволни от номинирането ѝ за премиер.

Съдът наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Румен Гайтански - Вълка. Той обвинен като подбудител за отпуснат заем от Българската банка за развитие на негова фирма в размер на почти 150 млн. лева.

Атаката срещу Вълка е част от битката между Делян Пеевски и Ахмед Доган за партията ДПС. Тази битка се пренесе и в бизнеса. Видка Атанасова описва в детайли докъде стига войната.

БНТ съобщава, че днес ДПС-Доган събира членове на Централното оперативно бюро на партията в резиденцията в Росенец. Следете Свободна Европа за развитието.

Ако този бюлетин ви е интересен, изпратете го на приятели и им кажете, че могат да се абонират и те.

“Защо не искат да разберат”

Политическата ситуация в България от няколко години е нестабилна. Въпреки че подобно положение няма как да не влияе на икономическото развитие, всъщност икономиката се справя добре. Красен Станчев обяснява как се случва това.

Следващата история нямаше да я има, ако България и Румъния бяха приети в Шенген и по суша. Дългите опашки на моста при Русе вече са още по-дълги. Така основната връзка между двете държави е почти блокирана. Намерете още 3 минути днес за тази видео история.

Законът, който забранява в училище да се говори за ЛГБТ хора, вече влезе в сила. Липсват обаче гласовете на потърпевшите - затова ви разказваме историята на Виктория, която е от ЛГБТ общността, до вчера беше ученичка и казва, че не ѝ е било лесно.

Каква е целта на Украйна в Русия

Украйна е повредила трети мост над река Сейм в руската Курска област. Това помага на Киев да затрудни снабдяването с оръжие на руските войски на юг от реката.

Две седмици след началото на украинската операция на територията на Русия, президентът Зеленски каза каква е целта - създаването на буферна зона за предотвратяване на по-нататъшни руски атаки през границата.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Той не е професионален спортист. Карането на планинско колело за него е просто любимо хоби. Само преди дни обаче Петър Матов подобри рекорда за най-бързо преминаване с велосипед на маршрута Ком-Емине. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров