"Пирогов" приключи проверката си по случая с Мустафа Емин. Не споменава нищо за неговото поведение

Мустафа Емин, съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев

Спешната болница "Пирогов" е приключила вътрешната си проверка по случая на Мустафа Емин, съобщи пресцентърът на здравното заведение. В съобщението се казва, че лекарите са спазили професионалните си задължения, но не се споменава нищо за агресия или арогантно поведение от страна на Емин.

Във вторник медицинската сестра Неда Диманова сподели във Фейсбук, че Емин, който е съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев, е бил в детската травматология заедно с детето си и се е държал надменно заради позицията си.

По нейните думи Емин е поискал друго дете да бъде изведено от противошоковата зала, за да бъде прието неговото дете. Съветникът на министъра отрече това и поиска проверка на случая.

В своя публикация във Фейсбук Емин спомена, че е чакал 4 часа, за да бъде оказана медицинска помощ на детето му. От прессъобщението за проверката става ясно, че тя се е концентрирала върху действията на болничните служители, но не се разбира дали казаното от Диманова е било потвърдено.

Проверката е установила, че лекарите са спазили служебните си задължения. За целта са били снети обяснения от всички дежурни в болницата към момента на случилото се с детето на Емин.

Вижте също Съветник на министър е упрекнат задочно от сестра в "Пирогов". Защо това се озовава в руски медии

"Оказана му е необходимата помощ и манипулации и е изпратено вкъщи с препоръки. Документацията по случая е водена по правилата и е описано по часове и минути движението на пациента", пише в съобщението.

Освен това се казва, че в този период в детската противошокова зала е оказана спешна помощ на общо 3 деца. В съобщението обаче не се споменава името на Мустафа Емин или неговото държание. Не става ясно дали разказаното от медицинската сестра е било потвърдено и от други служители на болницата.

Пише единствено, че всички данни от проверката са предоставени на Етичната комисия на политическа партия "Да, България", чийто член е Емин.

Министерството на отбраната и партия "Да, България" вече съобщиха, че са започнали проверка и ще предприемат действия, след като ситуацията бъде изяснена.

Във вторник публикацията на Диманова беше споделена от официалната страница на "Пирогов". Тя обиколи социалните мрежи и медиите и предизвика възмущение. Впоследствие стигна дори и до руската информационна агенция РИА Новости.