Московски съд потвърди 25 години затвор на критика на Кремъл Владимир Кара-Мурза

Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза на изслушването си в Москва на 31 юли.

Първият апелативен съд в Москва потвърди присъдата от 25 години затвор на открития критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза. Oбвиненията са в държавна измяна, участие в нелегална група и дискредитиране на руските въоръжени сили.

Съдът отхвърли жалбата на Кара-Мурза срещу лишаването му от свобода, постановявайки, че присъдата му трябва да остане непроменена.

Кара-Мурза беше арестуван през април 2022 г., след като се завърна от чужбина и беше обвинен в неподчинение на полицейски служител. По-късно му бяха повдигнати обвинения в дискредитиране на руската армия, като резултат от опитите на Кремъл да заличи критиките към руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Обвиненията в държавна измяна последваха малко след неговите речи извън пределите на Русия, с които критикува политиката на Кремъл.

Вижте също Кой е Владимир Кара-Мурза, когото Москва осъди на 25 години затвор

Бившият журналист, който притежава руски и британски паспорти, години наред се противопоставя на руския президент Владимир Путин. Лобирал е пред чужди правителства и институции да наложат санкции на Русия и на отделни руски граждано заради предполагаеми нарушения на човешките права.

По негови думи и тези на поддръжниците му два пъти оцелява след отравяне, а руските власти отричат да са замесени.

След като жалбата на Кара-Мурза беше отхвърлена, Великобритания наложи санкции срещу няколко руски съдии и служители, участващи в процеса срещу него.

„Това е отчайващо и неоснователно“, написа премиерът Риши Сунак в Екс (бившата Tуитър). - „Отхвърлянето на жалбата на @vkaramurza е неоправдано. Той трябва да бъде освободен незабавно“.

Съдиите от Московския градски съд Виталий Белицки, Екатерина Михайловна Дорохина и Наталия Николаевна Дудар са част от списъка със санкционирани на Обединеното кралство.

Великобритания наложи санкции не само на магистрати, но на част от лицата, свързани с преследването на Кара-Мурза. В списъка с ограничения влизат съдия Елена Ленская, следователите Денис Колесников и Андрей Задачин, както и служителите на ФСБ Александър Самофал и Константин Кудрявцев.

Кара-Мурза е един от многото опозиционери и журналисти, които са арестувани и преследвани заради строгото законодателство, променнето на фона на нарастващите репресии на Кремъл срещу гражданското общество.

Според правозащитната група OVD-Info близо 20 000 руснаци са били задържани на антивоенни протести, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Кара-Мурза беше ключов защитник на американския закон "Магнитски". Той отразява и разследването на убийството на политика Борис Немцов.

През март Съединените щати обявиха шестима души, включително трима съдии, за санкционирани поради ролята им в задържането на Кара-Мурза. Съдията, който наблюдаваше процеса срещу Кара-Мурза и който прочете присъдата му на 17 април, Сергей Подопригоров, беше един от първите санкционирани от САЩ по закона "Магнитски" преди 10 години.

Вижте също "Всичко това са лъжи". Как Москва осъди руски учен на 12 години затвор без ясна причина