Преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС започват на 25 юни

Президентите на Украйна и Молдова Володимир Зеленски и Майя Санду на пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, 21 ноември 2023 г.

преговорите за присъединяване с Украйна и Молдова към Европейския съюз (ЕС) започват на 25 юни в Люксембург. Това потвърдиха 27-те страни членки, съобщи Франс прес.

На среща в Люксембург министрите на финансите на ЕС приеха официално преговорна рамка с двете кандидатки. Те потвърдиха принципното споразумение на техните представители, постигнато миналата седмица.

Преди две седмици Европейската комисия потвърди, че е оценила положително напредъка на двете страни в осъществяването на реформите за европейска интеграция.

Вижте също По-десен. По-шарен. С малко приятели на Русия. Какъв ще е новият Европейски парламент

Новината идва на фона на продължаващата повече от две години война на Русия в Украйна. Киев и Кишинев получиха статут на кандидат-членки на ЕС само няколко месеца след като руски танкове навлязоха за първи път на украинска територия.

Москва за пръв път откъсна територии Киев през 2014 г. малко след събитията от Евромайдана. Причина беше свалянето от власт президента Виктор Янукович именно заради отказ да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Тогава Русия незаконно анексира полуостров Крим, а проруски сепаратисти окупираха част от областите Донецк и Луганск в Източна Украйна.

Началото на преговорите не означава, че членството в ЕС е сигурно. Процесът на присъединяване на нови страни към ЕС е дълъг, като от тях се изисква да изпълнят редица съдебни, конституционни и икономически реформи, преди да преминат към следващия етап от пътя си към членство в Блока.

Санду подписва указ за началото на преговорите, 21 июня 2024 г.

След като Молдова и Украйна придобиха статут на кандидати, Европейската комисия определи серия от реформи, които двете страни завършиха. Сред тях са ограничаването на влиянието на олигарсите и корупцията, защитата на правата на малцинствата, съдебни реформи.

В петък президентката на Молдова подписа указ за започване на преговорите за присъединяване към ЕС.

Тя определи присъединяването на Молдова към ЕС като "път към мир, просперитет и по-добър живот за всички граждани".

Вижте също "Руши европейското единство". Как ЕС и НАТО могат да се справят с Виктор Орбан