"Молдова е Европа". Над 75 000 молдовци показаха, че искат да са част от ЕС

Жена, наметната с флага на Молдова, по време на митинга в Кишинев, 21 май 2023 г. 

Молдова е бивша съветска република с население от 2,6 милиона души. Страната кандидатства миналата година за присъединяване към ЕС и през юни 2022 г. стана страна кандидат-членка, заедно с Украйна и Грузия.

 

Повече от 75 000 души участваха в демонстрацията в центъра на Кишинев според първоначалните оценки на полицията. Те развяваха знамена на Европейския съюз и скандираха проевропейски лозунги.

На площада в Кишинев хората развяваха молдовски знамена, някои бяха облечени с народни носии. 

Молдовци в чужбина също се събраха в Ирландия, Италия, Румъния и други страни, за да подкрепят гражданите в родината си.

„Дойдохме да кажем направо: молдовците са европейци, мястото на Молдова е в ЕС“, каза проевропейската президентка Мая Санду, като посочи, че срокът за присъединяване е 2030 г.

По време на речта си Мая Санду каза, че митингът има за цел да покаже, че молдовците са за евроинтеграция.

Не са регистрирани случаи на нарушаване на обществения ред на демонстрацията, съобщи молдовската полиция.

Президентът Мая Санду спомена, че Република Молдова трябва да се присъедини към ЕС през следващите 7 години.

„Изберете Европа и Европа ще ви посрещне с отворени обятия и сърца“, подчерта председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която пристигна в Кишинев специално за митинга.

На митинга беше прочетена резолюция от името на „Граждани на Република Молдова“. Едно от исканията е Молдова да промени конституцията си, за да включи целта за присъединяване към ЕС като задължителна за всички партии, които са или ще дойдат на власт в страната

Към демонстрацията се присъединиха няколко неправителствени организации и политически формации с проевропейски визии.

Въпреки че демонстрацията премина мирно, Молдовската служба на Радио Свободна Европа съобщава, че сутринта на 21 май протестиращи срещу митинга са се опитали да организират друга демонстрация на входа на Кишинев, откъдето е трябвало да дойдат участници, пристигащи от северната част на страната.

Млада жена държи собственоръчно направен плакат, на който пише "ЕС, приеми нашата покана за приятелство". 

Хората скандираха проевропейски лозунги, както и лозунги срещу войната, която Русия води в Украйна. Молдова граничи с Украйна на север, изток и югоизток. Дължина на границата 765 км. 

По време на речта си президентката Мая Санду отдаде почит на героизма на украинците: „Тази война ни показва, че не искаме повече да бъдем изнудвани от Кремъл!“.

Многохиляден проевропейски митинг се проведе в Молдова в неделя. Между 75 и 80 000 молдовци излязоха на улиците, за да изразят желанието си страната им да продължи по пътя на евроинтеграцията.