Молдовската полиция обвини проруски олигарх в схема за купуване на гласове

Илан Шор

Полицията в Молдова обвини укриващия се от правосъдието олигарх Илан Шор в купуване на гласове в полза на проруския лагер в страната. Според нея това е повлияло на президентските избори и референдума за европейско бъдеще там.

Полицията съобщи, че през последните два месеца той е превел 39 млн. долара в банковите сметки на хиляди молдовци.

Новината идва, след като миналата седмица в Молдова в един и същи ден се проведоха избори за президент и референдум за интеграцията на страната в Европейския съюз (ЕС). Въпреки очакваната голяма подкрепа за референдума, той беше приет с минимално мнозинство от под един процент.

Вижте също Молдова каза "да" на ЕС, но на косъм. Какво означава това за Мая Санду

В петък стана ясно, че молдовската полиция е разкрила около 1 млн. банкови преводи, които са достигнали до личните сметки на молдовски граждани през септември и октомври. Това съобщи на пресконференция в Кишинев началникът на молдовската полиция Виорел Чернаутяну.

Той допълни, че около 500 души вече са глобени за „пасивна изборна корупция“, без да уточнява какво означава това.

Чернаутяну каза, че разследващите полицаи и прокурорите са установили, че изплащането на средствата е започнало най-късно през април.

Смята се обаче, че Шор е създал мрежа от доверени лица в Молдова, на които е изпращал средства, а като претекст е използвал различни социални дейности.

За преводите е била използвана руската банка „Промсвязбанк“ (ПСБ), която е подложена на международни санкции заради подкрепата си за руската война в Украйна. През банката през септември са изпратени 15 млн. долара, последвани от още 24 млн. долара през октомври.

Чернаутяну каза, че следователите са установили самоличността на около 138 хиляди молдовски граждани, в чиито банкови сметки са попаднали парите.

Според него реалният брой на хората, за които се твърди, че са били подкупени от Шор, може да „е дори по-висок“ от 300 хиляди. Числото беше споменато от президентката на страната Мая Санду като възможен брой купени гласове на изборите.

Шор, който има и руско, и израелско гражданство, беше осъден задочно на 15 години затвор от молдовски съд през април 2023 г. заради банкова измама за 1 млрд. долара. Смята се, че той се намира в Русия.

На 20 октомври в Молдова се проведоха избори за президент, както и референдум за европейското бъдеще на страната. Въпреки очакванията за категорично „да“ на референдума той беше одобрен само с минимална разлика от по-малко от 1 процентен пункт.

В деня след изборите президентката на страната Мая Санду съобщи за масово купуване на гласове и дезинформация, организирани от престъпни групи, подкрепяни от „чуждестранни сили“.

Русия отрече каквато и да е намеса, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова Санду да „представи доказателства“ в подкрепа на обвиненията си.

Президентският вот беше спечелен от Санду с около 42,5 % от гласовете - по-малко от необходимите 50 % плюс един глас, за да се избегне втори тур. На балотажа тя ще се изправи срещу подкрепящия Москва бивш главен прокурор Александър Стояногло.

Вижте също Пет тактики. Как Кремъл се намесва в изборите в България и Молдова