"Ще посрещнем Коледа на пътя". Миньорите и енергетиците заплашват с ефективни протести

Блокадата на автомагистрала "Тракия", 4 октомври 2023 г.

Протестиращите миньори и енергетици осми ден поддържат блокадите на магистрала “Тракия” край Стара Загора и на Прохода на Републиката при Гурково.

Демонстрантите искат териториалните планове за енергиен преход, изпратени от София в Брюксел миналата седмица, да бъдат изтеглени и преработени.

В петък сутринта протестиращите заплашиха, че ако искането им не бъде изпълнено, ще последват “ефективни протестни действия”. А блокадите могат да останат до Коледа.

В момента протестиращите поддържат двете блокади, като през нощта там остават малък брой хора, които не са на работа, а сутринта те се сменят с техни колеги.

Въпреки че кабинетът постигна споразумение с техните представители, а то беше потвърдено и с гласуване в парламента, двете блокади остават за неопределено време.

Вижте също "Пазарът ще реши". Какво означава споразумението между енергетиците и държавата

Позицията на премиера Николай Денков обаче е, че срокът за преработване и изпращане на териториалните планове изтече на 30 септември и България рискуваше да пропусне европейска помощ от 3,5 млрд. лв., ако се беше забавила още.

“Искаме диалог. По всяка една от точките от споразумението се симулира, че има съгласие. Очакваме гласуването на пътна карта”, каза пред БНТ Стоян Стоянов от КТ “Подкрепа” в рудник “Трояново 1”.

Протестиращите на Прохода на Републиката пък се заканиха, че блокадите могат да продължават да стоят месеци наред.

“Няма разнобой между нас, продължаваме. Най-вероятно ще посрещнем Коледа на пътя, за Великден ще видим как ще са нещата. Нямаме алтернатива. Тук сме, докато този план не бъде върнат и доработен”, каза пред БНТ Станимир Пенчев от “Мини Марица изток”.

Както националната телевизия съобщи, голяма част от синдикалните лидери на блокадите се оказаха кандидати за общински съветници и кметове в листи на партии като “Левицата”, АБВ, “Възраждане”, “Има такъв народ”, БСП, ГЕРБ и местни коалиции.

Вижте също Кой води протестите? Една четвърт от синдикалистите при миньорите и енергетиците участват в изборите