Минималната работна заплата става 933 лева от 1 януари. Повишението е близо 20%

Николай Денков

Предстои да вземем решение за увеличаване на минималната работна заплата със 153 лева, така че от 780 лева за 2023 г. тя да стане 933 лева от 1 януари 2024 г. Това каза премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание в сряда.

Към момента минималната работна заплата в България е най-ниската в ЕС, като предпоследното място се заема от Румъния с близо 600 евро.

По думите на Денков с този ръст от почти 20%, съчетан с други мерки, "ние ще изпълним един от ангажиментите си за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти".

"България продължава да бъде държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Поетапно трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори с ниските си работни заплати", каза още премиерът.

"Трябва да привличаме инвестициите с това, че предлагаме производства с високо качество, висока добавена стойност и подготвена работна ръка. Това ще отнеме време, но решението днес е стъпка в тази посока", допълни още министър-председателят.

В началото на тази година беше приета нова формула за минималната заплата, която изисква тя да е 50% от средната работна заплата за предходната година.

Данни на Европейската комисия от юли 2023 г. показват, че държавите на Балканите имат по-високи минимални заплати от България, с изключение на Албания и Северна Македония, където минималната работна заплата е приблизително същата като българската.

С увеличаването на минималното възнаграждение до 933 лв. България пак ще остане на последното място в ЕС.

Предложението за повишаване на минималната заплата беше обсъдено на 5 октомври от Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него предложението подкрепиха синдикалните организации, а работодателските се обявиха против.

Вижте също Основа за развитие. Какво донесе либерализмът на България