Милен Митев беше преизбран за генерален директор на БНР

Генералният директор на БНР Милен Митев по време на изслушването пред СЕМ, 15 октомври 2024 г.

Настоящият генерален директор на Българското национално радио (БНР) Милен Митев беше преизбран за още един мандат, съобщи БНР в четвъртък.

Митев събра подкрепата на трима от петимата членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Той стана генерален директор на националното радио през 2021 г. Преди това Митев беше временно изпълняващ длъжността шеф на БНР след оставката на предишния генерален директор Андон Балтаков.

Вижте също Митрофанова или Волгин е проблемът? Защо БНР първо планира, а после забрани едно интервю

За втори тригодишен мандат на Митев начело на БНР гласуваха Галина Георгиева, Габриела Наплатанова и Къдринка Къдринова. Георгиева е член на СЕМ от квотата на Народното събрание, а Наплатанова и Къдринова - от квотата на президента Румен Радев.

Симона Велева и Пролет Велкова, които също са в СЕМ от квотата на парламента, гласуваха против кандидатурата на Митев. Велева подкрепи журналистката Ива Дойчинова, а Велкова не гласува за нито един кандидат, като каза, че никой от претендентите не въплъщава представата ѝ за генерален директор на БНР.

За Митев Велкова каза, че оценява силните му страни, но не може да пренебрегне факта, че като шеф на БНР той е позволил на един от водещите в радиото да провежда „агитация в продължение на години“.

Велкова има предвид предаването „Политически некоректно“ на Петър Волгин, в което водещият често защитаваше проруски позиции. През юни Волгин беше избран за евродепутат от проруската партия „Възраждане“ и стана говорител на нейната група в Европейския парламент.

„Така [Волгин] си отгледа не аудитория, а електорат“, каза Велкова по време на изслушването и добави, че Митев не е дал отпор на тези процеси.

В края на 2023 г. БНР реши да не излъчи интервю на Волгин с руската посланичка в България Елеонора Митрофанова. БНР първо одобри гостуването ѝ, но после забрани излъчването на интервюто след остра реакция на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

Препоръка за спиране на интервюто беше дадена от Програмния съвет на радиото. Това предизвика критики и призиви за прозрачност на обстоятелствата около спирането на интервюто с Митрофанова.

През март БНР отстрани програмния си директор Даниела Късовска. Тя каза, че отстраняването ѝ е „наказателна акция“ заради случая с Митрофанова и заподозря външен натиск. Тогава Милен Митев каза, че отстраняването на Късовска се дължи на структурни промени в националното радио.

По образование Митев е юрист. Работи в БНР от 2009 г. като юрисконсулт. Бил е член на правния комитет на Европейския съюз за радио и телевизия, както и директор на дирекция „Правни и човешки ресурси“ в БНР.

Според отчета на Митев от юли 2024 г., всяка минута около 110 хиляди души слушат някоя от програмите на БНР.

Вижте също Волгин формално все още работи в БНР. И може да се върне отново в ефир