"Това е само началото". Първият медицински хеликоптер е в България и скоро ще започне работа

Първият хеликоптер за медицинска помощ по въздух в България, 2 февруари 2024 г.

Първият медицински хеликоптер на България за спешна помощ по въздух беше официално представен в петък, след като ден по-рано пристигна в страната. Очаква се от края на февруари той да участва в спасителни мисии.

Новината идва близо 4 години, след като през 2020 г. започнаха активните опити на България да се сдобие с хеликоптери за спешна медицинска помощ. След няколко отлагания и смени на правителства страната успя да сключи сделка за закупуване на летателни апарати от италианската компания „Леонардо“.

Вижте също Ще купим, ама друг път. Какво се случва с плановете за медицинска авиация

Очакваше се до юли 2023 г. България да има действаща спешна помощ по въздух, но това се отложи до края на годината.

В петък въздушната линейка беше представена в присъствието на премиера Николай Денков, кмета на София Васил Терзиев, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и здравния министър Христо Хинков.

„Това е само началото на спешната помощ по въздух. Надявам се, че то ще бъде успешно и след една или след две години за нас това ще бъде стандарт - така, както в другите европейски държави“, каза Денков и добави:

„По-добре късно, отколкото никога.“

Денков призова за координация между Министерството на здравеопазването и останалите институции, когато хеликоптерът влезе в експлоатация, за да бъде спешната помощ по въздух „на ниво“.

В началото на 2023 г. за България бяха поръчани 6 медицински хеликоптера. Първият ще бъде позициониран на столичното летище.

Очаква се още 2 летателни апарата да пристигнат до края на 2024 г. Единият от тях ще е базиран в Долна Митрополия, а другият - в Сливен.

Останалите 3 хеликоптера ще бъдат доставени поетапно до края на 2026 г.

Досега България беше единствената страна в Европейския съюз без медицински хеликоптери. Такива са необходими при ситуации, които изискват бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от или до трудно достъпни райони.

Медицинските хеликоптери могат да се използват и за доставки на кръв, органи и лекарства. До този момент за тези цели се употребяваха военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.

Вижте също Два инцидента, един хеликоптер. Защо българите не могат да разчитат на спасяване по въздуха