"Първата победа в днешната война". Зеленски отбеляза 10 години от проевропейските протести на Евромайдан

Президентът на Украйна Володимир Зеленски (в средата), съпругата му Олена (вляво) и президентката на Молдова Мая Санду отбелязват 10-ата годишнина от протестите на Евромайдан в Киев на 21 ноември.

Преди 10 години украинците започнаха първата си контраофанзива "срещу беззаконието и опитите да ни лишат от европейско бъдеще". Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в деня, в който през 2013 г. в страната започнаха големи проевропейски протести, познати като "Евромайдан".

Протестите са предизвикани от решение на тогавашния президент на страната Виктор Янукович да отмени търговската сделка с Европейския съюз (ЕС) и вместо това да се обърне към Русия. Протестите продължават до февруари 2014 г. въпреки опитите на силите за сигурност да ги спрат.

Във вторник в обръщението си към украинците Зеленски каза, че преди 10 години Украйна е започнала първата страница от борбата си по пътя към "Революция на достойнството". Той обвърза тогавашните събития с настоящата руска инвазия срещу Украйна.

"Преди 10 години хората се обединиха не само срещу нещо, но преди всичко заради себе си. И тогава всъщност се случи първата победа в днешната война", каза той.

"И днес от нашето поколение зависи каква посока ще поеме тя. Какво ще бъде написано за нас в учебниците по история. Какво ще кажат за нас нашите потомци. "Те се бориха, но не можаха" или "Те се бориха и победиха", каза Зеленски.

На 24 февруари 2021 г. Русия нападна Украйна. Въпреки очакванията на някои политици, че войната ще бъде кратка, почти две години по-късно тя все още продължава. Преди дни стана ясно и че украинските морски пехотинци са успели да се закрепят на левия бряг на Днепър, част от успехите на Украйна на фронта.

Президентът на Молдова Мая Санду също пристигна в Киев по повод 10-годишнината от началото на протестите. Тя каза, че ще обсъди със Зеленски и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел "следващите стъпки в присъединяването на Молдова и Украйна към ЕС, засилването на регионалната сигурност и продължаващата подкрепа на ЕС за реформите и развитието на нашите страни".

И Молдова, и Украйна получиха статут на кандидати за членство в ЕС през 2022 г. Това беше повлияно от началото на руската инвазия в Украйна.

Русия за първи път откъсна територии от Украйна през 2014 г., година след Евромайдана. Тогава тя незаконно анексира полуостров Крим, а проруски сепаратисти окупираха част от областите Донецк и Луганск в Източна Украйна. Причината беше свалянето от власт на тогавашния украински президент Виктор Янукович.

По данни на прокуратурата в Украйна по време на Евромайдана загиват 107 души, повечето от тях през февруари 2014 г., малко преди края на протестите.

Вижте също Украйна форсира Днепър и създава плацдарм за атака към Крим. Какво знаем до момента