Три минути: Мандатът отива при “Продължаваме промяната”. Световен шампион ще е Франция или Аржентина

Бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Провал на мандата на ГЕРБ
  • Изборните правила отново в парламента
  • Теодора Духовникова

Франция победи Мароко с 2:0 и отива на финала в неделя срещу Аржентина.

В България Румен Радев ще продължи да управлява, след като номинираният от ГЕРБ Николай Габровски не събра достатъчно гласове в парламента. Той беше подкрепен само от ДПС и “Български възход”.

Сега президентът трябва да връчи втория мандат на “Продължаваме промяната”. Те поканиха всички партии на среща и казаха, че имат готовност да предложат правителство заедно с “Демократична България”.

Радев даде знак, че няма да бърза и коментира, че ГЕРБ са заложили “повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление” и затова не са постигнали успех.

Веднага след като парламентът отхвърли кабинета на Габровски, дойде съобщението, че президентът налага вето на промените в Изборния кодекс. Според Радев, поправките не гарантират равенството на избирателите пред закона и тайната на техния вот.

Какво мислите по тази тема? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Дипломатите излязоха на улицата

Съдът потвърди отказа на Държавната агенция за бежанците да предостави закрила на руснака Александър Стоцки. Мотивът е, че авторитарното управление на Владимир Путин е само "удобен повод" Стоцки да твърди, че може да стане жертва на репресии, ако се върне.

Няколко десетки служители на Министерството на външните работи протестираха с искане за вдигане на заплатите. Две седмици продължава първата стачка в 144-годишната история на българската дипломация.

Дипломатите казват, че са в унизително положение. Намерете още 2 минути, за да гледате тяхната видео история.

Прогнозата, че България може да се присъедини към Шенген още през март 2023 г., е напълно реалистична. За целта обаче ще е нужна мобилизацията на цялата българска администрация и дипломация, каза пред Свободна Европа директорката на портал "Европа" Юлиана Николова.

Дигиталната система на БНР за управление на съдържание и излъчване е била ударена от вирус, заради който в момента радиото излъчва аналогово, пишат колегите в “Капитал”.

Атаката срещу Бахмут

Най-тежките сражения в момента са в покрайнините на Бахмут. Руските сили не се отказват и обстрелват града вече 10 месеца. Украинските войници отвръщат с минометен обстрел по руските окопи.

Украинската столица Киев отново беше атакувана с дронове. Това е първата подобна атака от седмици, докато ожесточените боеве се водят в Източна Украйна.

Още десетки украински войници бяха освободени при поредната размяна на пленници между Украйна и Русия.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

“Магнитски” се завръща

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на Европейския парламент за 2022 година беше връчена на "храбрия украински народ”.

Бившият зам.-председател на Европейския парламент Ева Кайли, която беше обвинена в корупция в Белгия, ще остане в ареста поне до 22 декември.

Испания арестува мъж по обвинение, че е изпрал десетки милиони евро, откраднати в Русия по схемата “Магнитски”, пишат колегите в “Медиапул”. Припомням ви историята на Сергей Магнитски, след която толкова често чуваме името му в новините.

САЩ обвиниха петима руснаци и двама американци в конспирация, свързана с доставки и пране на пари от името на правителството в Москва.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който признава еднополовите бракове на федерално равнище.

Точно преди 50 години за последен път човешки крак стъпи на Луната. Историята на тримата астронавти от "Аполо-17" е още по-актуална днес, когато Америка реши да се върне на Луната. Препоръчвам ви тази история на Никола Кръстев.

Елате в общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

Човек на деня

Кариерата ѝ започва от театъра, а след това превзема и киното. Днес е една от най-известните български актриси. Тя е Теодора Духовникова и отпразнува 45-ия си рожден ден. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров