Малко чудо. Кой е украинският скулптор с огромно влияние в Будапеща

Той е роден в Украйна, но живее в Будапеща. Създава миниатюрни статуетки - понякога с политически подтекст, и ги поставя нелегално на различни места в унгарската столица. Работата му става толкова популярна, че вече се организират туристически обиколки. Кой е Михали Колодко?

За повечето унгарци, които се движат със скутери и велосипеди по крайбрежната улица на северна Будапеща, един каменен стълб в началото ѝ често остава незабелязан. Не всеки знае за съществуването му, а само хората, които ще се приближат, за да го разгледат по-добре отблизо.

На върха на стълба е разположена скулптура с размер на пура, изобразяваща руския президент Владимир Путин и злополучния руски крайцер "Москва".

Статуетката "Москва" е поставена на нисък бетонен стълб на т.нар. Московска алея в Будапеща, но само който се приближи наистина близо може да разбере защо творбата се кацва така.

Руският военен кораб е печално известен с украинската военна контраофанзива, която доведе до неговото потопяване край Змийския остров в Черно море в началото на войната на Путин в Украйна.

Владимир Путин на потъналия крайцер "Москва"

Скулптурата „Москва“ е един от десетките малки бронзови паметници, разпръснати из Будапеща. Те са причината в унгарската столица да се провеждат специални обиколки, които направиха Колодко популярен и сред туристи, и сред местни жители.

Живеещият в Будапеща Михали Колодко стана култов със своите десетки най-често незаконно поставени миниатюрни статуетки, които символизират унгарската популярна култура и история, както и руското нахлуване в родната му Украйна.

11 юли 2023 година, Михали Колодко в студиото си в Будапеща работи върху мини статуя на Владимир Путин, разположен върху ядрен облак.

Колодко е роден в Ужгород, Съветска Украйна, през 1978 година. През 2010 гoдина артистът започва да поставя миниатюрни статуи в своя роден град в Западна Украйна.

Колодко с неговото незавършено произведение с Путин върху облак на избухнала атомна бомба. Артистът прави своите статуетки от пластилин, от него прави отливка и накрая излива разтопения бронз, за да получи фигурките.

„Можеше да чакам с години за поръчка на някаква монументална скулптура“, казва той пред RFE/RL. „Вместо това, когато имах достатъчно пари за килограм или два бронз, идея и добро местоположение, просто действах".

Статуетка на художника Тивадар Чонтвари Костка изобразява пързаляне с кънки върху парапет в Ужгород. Като по-млад в този град художникът прекарва няколко години.

Нелегалните мини-паметници в Ужгород, разказва творецът, често са били начин да се привлече вниманието към местни исторически личности. Последните са игнорирани по време на Съветския съюз, а след разпадането му и в независима Украйна не се отделят финансови средства за истински паметници на тези хора.

В студиото на Колодко в Будапеща: карта на Украйна във формата на шоколад.

Статуетките от Ужгород придобиват популярност онлайн и Колодко осъзнава, че „когато хората могат да ги снимат отблизо, те запълват кадъра по същия начин като голяма статуя“. Малките паметници оказват огромно въздействие, тъй като привличат все повече туристи, за разлика от другите в пълен мащаб, чието производство е доста по-скъпо.

Австро-унгарският владетел Франц Йосиф е изобразен как си почива в хамак на моста на свободата в Будапеща. Произведението е поставено от Колодко през 2021 г. по повод 125-ата годишнина от откриването на прочутия мост.

През 2016 година Колодко се премества в Унгария. Първоначално заживява в малък апартамент с една спалня, а с него са съпругата му и двете им дъщери. Колодко има унгарски корени и с умиление си спомня за детските си години и честите му пътувания до страната.

Сурикат пред детска болница.

Колодко започва тайно да поставя малки статуи из Будапеща скоро след пристигането си. Първоначално артистът отдава почит на анимационните герои от своето детство, които са добре познати от унгарската телевизия.

Куче, заедно с жабока Кърмит, чиято статуетка е поставена в близост до бившата унгарска телевизионна станция в столицата.

Скулпторът казва, че поставя статуетките си посред бял ден, понякога докато е с децата си и те играят наблизо. Въпреки че никога не е имал предварително разрешение, до момента не му се е случвало да бъде разпитван от полицията, когато поставя малките паметници.

Много от произведенията на Колодко се заигрват с теми от унгарския фолклор. Туристите на снимката са около една от най-популярните творби на автора - дълбоководен гмуркач, който държи ключ.

Бронзовият гмуркач символизира легендата за Ференц Молнар, който хвърлил ключа от популярното New York Café в река Дунав, за да попречи да бъдат затворени вратите на прочутото заведение в столицата.

Този луноход се намира в близост до дома на Ференц Павлич - американец от унгарски произход, проектирал луноходни апарати на НАСА.

Бронзов релеф изобразява унгарския евреин Теодор Херцл, основателят на съвременния ционизъм. Творбата се намира на улица "Дохани" в близост до място за велосипеди пред синагогата.

Будапеща: Лисичето Вук, познато от популярен унгарски анимационен филм, е изобразено как се държи за бомба, изстреляна от нацистите по време на Втората световна война.

Политическите теми в творчеството на Колодко успяват и да засегнат определени хора.

През 2019 година артистът създава скулптура на съветска шапка ушанка, разположена върху възглавницата, върху която се носи Светата корона на Унгария. Статуетката е поставена в близост до съветски военен мемориал, но един политик, очевидно изтълкувал погрешно символа, разрушава с брадва произведението на изкуството и го хвърля в река Дунав.

На мястото на разрушения паметник Колодко поставя брадва върху кадифената възглавница, за да отбележи необичайния политически вандализъм.

„Не мога да не го правя“, казва Колодко за политическото изкуство, което му коства пари и време. Но той казва, че въпреки че сега заради войната на Русия в Украйна има доста идеи на военна тематика, хората в Будапеща „имат нужда от почивка и не могат да получават нова скулптура всеки ден“.

Една от няколкото статуетки на кучета на площад в Пеща.

Колодко добавя: „Моите почитатели не харесват военните ми работи – те обичат темите, които са повече унгарски, защото им дават връзка с тяхното минало. Това са паметници на тяхното детство, както и на моето.“

Турист снима статуетката на Франц Йосиф.

През 2022 година започват да се провеждат туристическите обиколки на скулптурите. Говорител на организанията зад проекта „Скритите мини-статуи“ каза пред RFE/RL, че обиколките привличат предимно западни туристи, а местните са по-склонни сами да търсят статуетките по време на уикенд разходки.

Кошница с кученца на площад в Пеща.

В работилницата на Колодко вече е следващата партизанска мини статуя, която ще се появи по улиците на Будапеща, но засега все още липсват последните ѝ щрихи. Артистът не иска да се споделят снимки на произведението, в което има двама любими детски герои - британски и руски. Вероятно те ще го направят популярно както сред децата, така и сред политици.