След разгром на "Вагнер". Мали прекъсна дипломатическите си отношения с Украйна

Наемници от руската частна военна компания "Вагнер" в Мали.

Временното правителство на африканската държава Мали прекъсна дипломатическите си отношения с Украйна. Причината е изявление на украинското разузнаване, с което според малийските власти Киев е признал участието си в атака на бунтовници, при която в края на юли бяха убити десетки наемници на руската частна военна компания "Вагнер" и малийски войници.

Русия е съюзник на Мали и на територията на африканската страна отдавна изпълняват военни задачи руски наемници. В края на юли те попаднаха в засада, при която бунтовници от племето туареги им нанесоха най-голямото поражение от години. Туарегите твърдят, че при атаката им са били убити най-малко 84 руски наемници от "Вагнер" и 47 малийски войници.

Вижте също "Да хванат малко загар". Кой е новият човек на Кремъл начело на "Вагнер" в Африка

Последва изявление на говорителя на украинското военно разузнаване Андрий Юсов, в което той каза, че "фактът, че бунтовниците са получили необходимите данни, които им позволяват да извършат операция срещу руски военнопрестъпници, вече е наблюдаван от целия свят".

Именно тези негови думи бяха посочени от временното малийско правителство като потвърждение за "участието на Украйна в страхливи, коварни и варварски въоръжени терористични групи, довели до смъртта на представители на малийските сили за отбрана и сигурност в Тинзауатен, както и материални щети". Това каза правителственият говорител полковник Абдулайе Мага.

По думите му Мали прекъсва дипломатическите си отношения а Украйна "с незабавен ефект". Малийското правителство смята, че украинските действия "нарушават суверенитета на Мали, надхвърлят обхвата на чуждестранна намеса и представляват подкрепа за международния тероризъм".

Вижте също Може ли Африка да пламне с помощта на Русия