На работа с бебето. Защо все повече жени избират да родят по-късно първото си дете

Адриана Мумджиева след финала на балетен спектакъл на школа "Аксел" по случай Международния ден на танца, 11 май 2022 г.

Жените раждат все по-късно първото си дете. Такава е тенденцията и в Европа, и в България. Защо майчинството често е трудно решение, което може да почака?

Адриана Мумджиева е на 34 години, когато решава, че вече иска да стане майка. Преди това е отлагала този избор. Една от причините е притеснението дали ще успее да балансира между майчинството и кариерата.

Тя е хореограф, обича работата си и ѝ отдава последните 19 години от живота си. Ръководи детска балетна школа в родния си град Силистра. В нея танцуват 85 деца.

Адриана казва, че ѝ е било трудно да вземе решение да стане майка. "Не знаех кога отново ще мога да се върна на работа. Няма кой да ме замества и всичко спира. Мислех, че така ще загубя деца [от балета]", разказва тя пред Свободна Европа.

Историята на Адриана по пътя към майчинството не е чужда и на много други жени. Тенденцията възрастта за раждане на първо дете да расте важи за целия развит свят.

В България средната възраст, на която жените раждат за първи път, е 27.6 години, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за 2022 г. В Европа възрастта за първо раждане е средно 30.2 години.

Вижте също "Забързайте прогреса". За какво се борят жените всеки ден

"В началото на прехода нещата са били много различни. Тогава първото дете се е раждало на около 22 години", казва д-р Борис Казаков, демограф от Българската академия на науките (БАН), пред Свободна Европа. Оттогава насам тази възраст не спира да нараства.

Според статистиката България дори "догонва" останалите държави в Европа по този показател. Но за това след малко.

"Майчинството е трудно"

Адриана зачева на 34 години и работи през цялата си бременност, почти до самото раждане - въпреки настояването на гинеколога ѝ, че няма как да не излезе в болничен поне 40 дни преди появата на детето.

Адриана Мумджиева организира коледен концерт на балет "Аксел" в напреднала бременност. Снимката е от 2018 г.

“Реших да не споря и се съгласих, но въпреки това си работех”, казва хореографката. Тя е имала спокойна бременност, което ѝ позволява това.

С времето разбира, че в България има нужда да се поработи върху информираността на бъдещите майки какви права и възможности имат след раждането, в случай че искат в същото време да развиват кариера.

Мумджиева не само работи до последно, но и се връща в балетната школа веднага щом изтича задължителният болничен след раждането. В нейния случай гъвкавото работно време е плюс.

Тя казва, че е получавала обезщетение от държавата, което се равнява на 50% от работната ѝ заплата, до края на двугодишния период на майчинството си.

Вижте също Коя ще стане "Мис Донос"? Как игри, симулации и комикси могат да помагат в училище

Правото на такова обезщетение важи, когато майката избира да работи през първите две години, след като е родила. Валидно е също, ако реши да запише детето си по-рано на ясла, казва Мумджиева.

Ако не работи, за първата година на детето майката получава процент от заплатата, на която се е осигурявала преди това на трудов договор, а за втората - помощ в размер на минималната работна заплата за страната.

Майчинството е трудно, тъй като непрекъснато изскачат проблеми пред теб

Появяват се някои трудности при отглеждането на сина ѝ. Той боледува често, почти не ходи на детска градина и е неотлъчно с нея. Това е проблем, тъй като се налага тя да ходи и на места, където не може да го вземе със себе си.

"Например посещението при лекар, зъболекар и фризьор са нещата, които все отлагам, докато детето не отиде на детска градина", разказва Адриана.

По думите ѝ "майчинството е трудно, тъй като непрекъснато изскачат проблеми пред теб и трябва да успяваш да ги преодоляваш." Но тя самата има подкрепата на бащата на сина ѝ.

Преди и сега

"Основната част от бебетата в България, които се раждат към този момент, са от жени на възраст между 30 и 34 години. Това са почти една трета от родените бебета тази година", казва демографът д-р Борис Казаков от БАН.

В момента в целия свят се наблюдава тенденция, при която жени на 27-28-годишна възраст раждат първото си дете. В България последните данни на НСИ от 2022 г. показват, че средната възраст за този показател е 27,6 години. През 2000 г. тя е била 23,5 години, като не спира да нараства оттогава досега.

Покажете още

"Ако се върнем назад, от началото на прехода през 1990-а година, ще видим, че близо половината от децата са родени от жени на 20 до 24 години.", казва д-р Казаков.

С течение на времето все повече жени раждат над 40-годишна възраст. В момента около 3-4% от бебетата се раждат именно от жени на възраст между 40-44 години, добавя той и посочва причини.

Желанието жената да бъде образована, да остане по-дълго време в училище и в университет, е един от факторите да избира да роди първото си дете в по-зряла възраст.

"В момента по цял свят жените предпочитат да бъдат самостоятелни поне във финансово отношение, а това става чрез образование и развитие или поне първи стъпки в кариерата", казва демографът от БАН.

Българските майки още са сред най-младите в Европа

Въпреки че е в крак с тенденцията, България "догонва" останалите държави в ЕС и все още е с една от най-ниските възрасти за раждане на първо дете.

В страната има около 3000 раждания на майки под 18- годишна възраст годишно, казва д-р Казаков. Тези случаи също свалят средната възраст за първо раждане, която отчита статистиката.

В някои европейски страни като Испания, Италия, Гърция и други възрастта е вече над 31 години, казва д-р Казаков.

От 2000 до 2022 г. средната възраст за раждане на дете в Европа е нараснала с 2.2 години, показват данни на агенцията "Статиста".

Покажете още

В регионален аспект за България там, където има сериозни струпвания на представители на ромското малцинство, като в област Сливен например, възрастта за раждане на първо дете е най-ниска в цялата страна, казва демографът.

Показват го и последните актуални данни на НСИ за възрастта, на която жените раждат първото си дете, по области в страната. В област Сливен тя е най-ниска - 22,5 години, а в София - град е най-висока - 30,7 години.

Покажете още

"Съвременната образована жена търси финансова стабилност и стабилност във връзката си, преди да създаде семейство. Не такъв е случаят обаче при жените с ниско или без никакво образование и без работа, които са израснали в бедност", коментира д-р Казаков.

В световен план, с редки изключения, най-много деца имат най-ниско образованите майки, които живеят в бедност. Една от причините е, че раждат първото си дете на по-малка възраст и имат повече време да забременеят отново, допълва той.

Вижте също "Игра на рулетка". Как феминистките организации в Русия се справят с ограниченията на властта