Иран попречи на близките на Махса Амини да получат посмъртната ѝ награда в Брюксел

Демонстранти в защита на правата жените издигат снимка на 22-годишната Махса Амини, убита в Иран. Истанбул, 20 септември 2022 г.

Близките на убитата иранска активистка Махса Амини няма да могат да получат европейската ѝ награда за свобода на мисълта, съобщиха международните агенции. Родителите и братът на Амини не са били допуснати до самолета за Брюксел, а паспортите им са били конфискувани на летището в Техеран.

Новината идва седмици след като Махса Амини и движението "Жени, живот, свобода" в Иран получиха наградата "Андрей Сахаров". Това е най-голямата награда на Европейския парламент за човешки права.

Your browser doesn’t support HTML5

"Те убиха една от нас". Как смъртта на една иранка събуди много други

Иранската активистка за права на жените Махса Амини беше задържана от полицията през 2022 г. за неправильно носене на хиджаб. Тя почина в болницата, след като полицейските власти я докараха там в кома с твърдението, че е получила инсулт. Свидетели съобщиха, че тя е била пребита до смърт в участъка. Махса Амини беше на 22 години.

Смъртта на младата жена предизвика масови протести в Иран, които протичаха под мотото "Жени, живот, свобода". Полицейско насилие доведе до смъртта на повече от 500 участници в демонстрациите, а около 20 000 бяха задържани. Няколко души бяха осъдени на смърт и екзекутирани.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и предоставя на отличения сумата от 50 000 евро.

Вижте също Свободата като мечта. Протестът на две иранки в България