Магомед Рамазанов - "двойникът на Хабиб", който се бори за България

Магомед Рамазанов

Той е роден в Дагестан, състезавал се е за Русия, но днес вече се бори за България на Олимпийски игри. В петък вечерта спечели срещу легендата на Иран Хасан Яздани златния олимпийски медал.. Магомед Рамазанов е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е роден в малко село в една от републиките в състава на Руската федерация. Започва със спорта от дете. Само преди месеци пък не е ясно дали ще се състезава за България, или не.

В петък Магомед Рамазанов спечели финала в олимпийския турнир по свободна борба в категория до 86 кг. Преди това на полуфинал той той надделя с 4-3 точки над американеца Аарон Брукс.

Неговата победа, заедно с тези на Семен Новиков и Карлос Насар донесе един от трите златни олимпийски медала за България в Париж.

Вижте също Борецът Семен Новиков, който ще представлява България на Олимпиадата в Париж

„Беше трудно, защото Америка не праща кого да е на Олимпиада. Аарън доказа, че е добър атлет, той вече победи един от най-добрите, ако не и най-добрия в тази категория – Дейвид Тейлър“, каза Рамазанов след мача, цитиран от руски спортен сайт.

Магомед Елдарович Рамазанов е роден на 22 май 1993 г. в село Октябърское, Република Дагестан, която е част от Руската федерация. Започва да се занимава с борба, когато е на седем години.

Младокът задобрява и последователено тренира в руските школи в Астрахан, а по-късно и в Москва.

Звездата му изгрява през 2018 г. на международен турнир в Полша. През 2019 г. печели злато от турнира за Световна купа на световната федерация по борба. Най-големият му успех пък идва през 2020 г., когато печели сребърен медал на Европейско първенство.

Когато набира популярност в Русия медии и фенове започват да го наричат „новият Хабиб“. Прякорът е продиктуван от приликата му със самбиста и шампион в MMA Хабиб Нурмагомедов, който също е от Дагестан.

„Имам много истории. Най-смешната беше, когато бях в Турция. Тогава, не можех да изляза нормално по магазините. Хората искаха да си правят снимки с мен, канеха ме на маса. След една от тренировките един човек ме видя отдалеч и толкова се зарадва, мислеше си, че съм Хабиб. Но реших да не му казвам, че не съм и се снимахме“, казва Рамзанов.

След пандемията той дълго време се опитва да получи румънско гражданство. Точно в този период за България започва да се състезава и брат му Рамзан, който също е борец. В крайна сметка, след като нещата с Румъния не се получават, Мегомед идва е България и започва да тренира във Велико Търново.

Вижте също Рамазан Рамазанов, който върна България сред най-добрите в борбата

„Тежко беше в началото, защото 2 години не бях се борил и настройката съм съперниците не беше лесна. Но от януари това беше вече четвъртият ми турнир и бях подготвен добре и се справих. Беше много емоционално, защото беше решаваща квалификация. Борих се не само за мен, но и за цяла България и беше много отговорно“, казва Рамазанов, след като се класира за игрите в Париж в началото на 2024 г.

В България той се състезава в клуба, в който е и брат му – СК „Илия Павлов“ от Велико Търново. Клубът носи името на бившия си спонсор и борец. Илия Павлов дълги години стои начело на „Мултигруп“ - финансовата структура, свързана със стотици други компании, която печели контрол над множество държавни предприятия. Тя е посочвана като един от главните скрити играчи в българската политика и икономика през 90-те.

Още при класирането си Рамзанов казва, че след кратка почивка ще започне с подготовката за олимпийските игри, а там единствената му цел е златният медал.

„Във Велико Търново се чувствам отлично, климатът и природата са много близки до нашите в Дагестан. Хората и тук обичат борбата. Не се чувствам чужденец, защото имаме сходен манталитет, а и брат ми вече две години е тук“, казва Рамзанов.

На 9 август Рамазанов спечели за България първа титла в свободната борба от тази на Валентин Йорданов от 1996 г. на игрите в Атланта.

Вижте също Хавиер Ибаниес, който намери в България втора родина и спечели олимпийски медал за нея