Арестът, обвинението, досието. Защо заподозреният за убийствата в Лозен е освободен миналата година 

Полицейска кола охранява мястото край село Лозен, където беше намерен един от труповете през уикенда.

През уикенда полицията задържа заподозрян за двойно убийство в софийското село Лозен. Последваха разкрития на разследващите, че обвиняемият за тежкото престъпление през миналата година е обвинен за друго убийство, но по непредпазливост. Именно заради хода на това дело от МВР и прокуратурата бяха признати пропуски.

Става въпрос за 34-годишния Чавдар Бояджиев, обвинен за убийствата на 18-годишно момиче и 27-годишен мъж. Едното тяло беше открито в събота край село Лозен, а другото - край столичния кв. “Горубляне”. Разследващите съобщиха, че Бояджиев е бил задържан на магистрала “Тракия” между Айтос и Бургас, като впоследствие е направил самопризнания.

След ареста на Бояджиев се разбра, че през миналата пролет той е бил задържан и за друг смъртен случай на жена. По него той е получил обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. По неофициална информация от разследващите става въпрос за задушаване по време на сексуален акт.

Фактът, че заподозреният тогава е бил освободен, а сега е обвинен в двойно убийство, провокира недоволство срещу прокуратурата и съда сред местни жители на Лозен, които се събраха на протест в неделя.

Междувременно Софийският районен съд (СРС) разпространи подробности от разглеждането на мярката за неотклонение на Бояджиев по първото му обвинение на 9 април 2022 г. Тогава прокуратурата е поискала постоянен арест за Бояджиев, но съдът е отказал, определяйки му най-леката мярка - “подписка”.

Вижте също Заподозреният за двойното убийство в Лозен е направил пълни самопризнания

Най-общо причините за това са, че мъжът е бил с чисто съдебно минало, че сам е сигнализирал за смъртта на жената и е съдействал на разследването, както и че повдигнатото му обвинение предвижда до 5 години затвор, което означава, че не става въпрос за тежко престъпление (наказуемо с над 5 години зад решетките).

“С оглед повдигнатото обвинение за непредпазливо деяние, чистото съдебно минало и данните по делото, че обвиняемият е съдействал на разследването, съдът е приел, че не са налице основания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение и е преценил, че подходяща мярка за неотклонение е “подписка”, която да се изпълнява на известния му адрес”, съобщава Софийският районен съд.

Оттам уточняват, че тази преценка не е била атакувана от прокуратурата на втора инстанция и така най-леката мярка за неотклонение спрямо Бояджиев е останала в сила. Добавят и че “към настоящия момент няма внесен обвинителен акт срещу лицето за това престъпление или за по-тежко такова”.

След ареста на заподозрения за двойното убийство в Лозен стана ясно още, че освен случая с причиняване на смъртта на жена по непредпазливост, през 2019 г. той е бил обвинен и като съучастник в нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на мъж в Несебър. По този случай обаче той е бил освободен от наказателна отговорност и е наказан с глоба от 1000 лв. Затова досието му е останало чисто.

Засега от прокуратурата не са дали подробности за хода на делото срещу Бояджиев, започнало миналата пролет, както и за причините, по които то все още не е внесено в съда. Временният главен прокурор Борислав Сарафов обаче поиска оставката на районната прокурорка на София Невена Зартова заради “сериозни пропуски в организацията по разкриване и разследване на това престъпление, макар по непредпазливост, от 2022 г.”. Тя обаче отказа да освободи поста, защото не би могла да упражнява натиск над наблюдаващия прокурор.

Вижте също "Неглижиране и подценяване". Сарафов иска оставката на районния прокурор на София след убийствата в Лозен