Лондон и Берлин искат "трайно прекратяване на огъня" в Газа. Израел продължава "военния натиск"

Дим от израелска бомбардировка се издига над южната част на Ивицата Газа, 16 декември 2023 г.

Първите дипломати на Великобритания и Германия Дейвид Камерън и Аналена Бербок призоваха за "трайно прекратяване на огъня" в Ивицата Газа, предаде Франс прес. Тази позиция изразяват двамата външни министри в своя обща статия, публикувана във в. "Сънди таймс".

Израел обяви война на ислямистката палестинска групировка Хамас, след като нейни членове извършиха масирана атака на 7 октомври, убивайки 1200 души и взимайки за заложници други 240. Хамас е определяна за терористична организация от ЕС, САЩ, Израел и други държави.

"Трябва да направим всичко възможно, за да проправим пътя за трайно прекратяване на огъня, което да доведе до траен мир. Колкото по-скоро, толкова по-добре, нуждата е належаща", пишат Камерън и Бербок, добавяйки, че "твърде много цивилни граждани бяха убити".

Водещите европейски дипломати обаче уточняват, че "не вярват, че призоваването сега за общо и незабавно прекратяване на огъня с надеждата, че то по някакъв начин ще стане постоянно, е начинът да се постигне напредък".

По думите им подобен призив би означавал да се пренебрегне причината, заради която Израел е принуден да се защитава от Хамас. Камерън и Бербок осъждат атаката на ислямистите от октомври като "варварско нападение срещу Израел" и настояват, че "Хамас трябва да сложи оръжие".

На този фон в началото на седмицата Общото събрание на ООН прие необвързваща резолюция, в която се призовава за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" в Газа.

През последните дни администрацията на президента на САЩ Джо Байдън също оказва натиск върху Тел Авив да смекчи военната си офанзива, за да гарантира в по-голяма степен сигурността на цивилните.

"Военният натиск е необходим"

Позицията на израелския премиер Бенямин Нетаняху обаче засега остава непроменена. Той заяви в събота вечерта, че страната му ще продължи да оказва "военен натиск" върху Хамас, защото "военният натиск е необходим както за връщането на заложниците, така и за осигуряване на победа над нашите врагове".

Той направи това изявление по повод твърдения в израелски медии, че след убийствата на трима заложници в Газа, извършени по погрешка от израелската армия, Тел Авив ще се върне на масата за преговори с палестинската групировка.

"Директивите, които давам на преговорния екип, се основават на този натиск и без него нямаме нищо", каза Нетаняху, цитиран от Франс прес.

Американският сайт Axios съобщи, че шефът на израелското външно разузнаване "Мосад" Давид Барнеа се е срещнал през уикенда с катарския премиер Мохамед бен Абделрахман Ал Тани в Европа, за да обсъдят ново примирие за размяна на заложници и затворници. Израелския в. "Аарец" потвърди тази информация.

Междувременно началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви пое отговорност за убийствата на тримата заложници и призна, че в този случай правилата за водене на бойни действия са били нарушени.

"Тримата заложници направиха всичко, за да ги разпознаем като такива - бяха си свалили ризите, за да видим, че не носят колани с експлозиви, и държаха бяло знаме", каза Халеви.

Тримата заложници са излезли от сграда, намираща се на няколко десетки метра от израелските сили, съобщи по-рано говорител на Израелските сили за отбрана. Един от войниците се е почувствал застрашен и е открил огън.

По израелски оценки 112 души, отвлечени от Израел, все още се намират в ивицата Газа. Хамас все още не е предал и телата на 20 души, отвлечени на 7 октомври, съобщиха от кабинета на Нетаняху.

Вижте също Заложници срещу затворници. Кои са хората, които Хамас и Израел разменят