"Най-тъжният ден". Как изглежда Ливан на ръба на пълномащабна война

Жена чете Корана на предполагаемото място на убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала в южните предградия на Бейрут, 29 септември 2024 г.

Когато в петък вечерта израелски бомби започват да падат върху Южен Бейрут, експлозиите са толкова силни, че Захра започва да се страхува за бебето в корема си.

"Бременна съм в 8-ия месец. Бебето не мърдаше и бях толкова уплашена, че нещо се е случило, не дай си Боже. Но най-накрая го усетих да рита", казва жената пред Ройтерс.

Подобно на много други жители на този район на ливанската столица, Захра, мъжът ѝ и двамата им синове бързо събират каквото могат и бягат към други части на града.

Мъж и жена ходят сред развалините на жилищни сгради в Южен Бейрут, неделя, 29 септември 2024 г.

Днес семейството е част от близо един милион души, принудително разселени заради военните удари. Това е близо една пета от населението на Ливан, където живеят и огромен брой вече разселени - палестински и сирийски бежанци.

Мъже на мотори минават край място, поразено от израелски удари в южните предградия на Бейрут, Ливан, 28 септември 2024 г.

Дотук се стигна, след като в петък Израел нанесе серия от атаки, при които беше убит лидерът на Хизбула Хасан Насрала.

Ливанската шиитска групировка е обявена за терористична организация от САЩ. Европейският съюз смята за терористично само въоръженото крило на групировката, без нейното политическо разклонение.

Израел и САЩ определят самия Насрала като отговорен за редица терористични атаки и за смъртта на десетки цивилни по света.

Вижте също Кой е Хасан Насрала - убитият от Израел лидер на Хизбула

В събота и неделя размяната на ракетни удари между Израел и Хизбула продължи. Ройтерс съобщава, че и в неделя над Бейрут могат да бъдат чути дронове.

Общински служител жестикулира, докато стои сред развалините на сграда след нощния израелски удар в южните предградия на Бейрут на 29 септември 2024 г.

Израел съобщи, че е поразила цели на шиитската групировка, включително ракетни установки и оръжейни складове. В неделя амрията на страната каза, че общо 20 високопоставени членове на Хизбула са били убити при последните удари.

Дим се издига над южните предградия на Бейрут след военен удар, 29 септември 2024 г.

На този фон ливанското правителство съобщи, че повече от 1000 ливанци са били убити и 6000 ранени през последните две седмици. Не е ясно колко от тях са цивилни.

Само в понеделник обаче, най-смъртоносния ден за Ливан от десетилетия, при израелски удари бяха убити 492 души, 35 от които деца.

Хората, избягали от израелската бомбардировка в южните предградия на Бейрут, се събират в центъра на ливанската столица, където прекараха нощта, 28 септември 2024 г.

В неделя ливанският премиер Наджиб Микати каза, че офанзивата на Израел вероятно ще доведе до "най-голямото разселване" в историята на Ливан.

По думите му огромен брой хора вече са избягали към Бейрут и северните части на страната - напускайки домовете си в южните райони и в източната долина Бекаа.

Хората, избягали от израелската бомбардировка в южните предградия на Бейрут, се събират в центъра на ливанската столица, където прекараха нощта, 28 септември 2024 г.

Кадри на световните агенции показват, че много от тях са тръгнали с по няколко торби и раници с багаж. Голяма част от хората спят по улиците на Бейрут.

"Това е най-тежкият момент, през който е минавала тази страна", каза пред Би Би Си Маруан Абуд, областен управител на Бейрут.

"Това е най-тъжният ден в живота ми", добави той.

Мъж стои близо до разрушени сгради след израелски въздушни удари по южните предградия на Бейрут, Ливан, 28 септември 2024 г.

Световна програма по прехраната на ООН съобщи, че е започнала спешна операция за осигуряване на храна за засегнатите от конфликта.

Хизбула и Израел са във военно противопоставяне от десетилетия, но размяната на удари между тях зачести след октомври миналата година. Тогава палестинската Хамас, обявена за терористична организация от САЩ и ЕС, нападна Израел.

Тел Авив отговори с пълномащабна война в Газа, а Хизбула засили атаките си срещу Израел в солидарност с палестинците.

Напрежението ескалира през последните седмици, след като хиляди ливанци загинаха при взривове на пейджъри и радиостанции, използвани от Хизбула. Групировката обвини Израел, че стои зад операцията.

Вижте също Три въпроса. Какво ще направят Хизбула, Иран и Израел след убийството на Хасан Насрала