Лилков критикува бавното преместване на Паметника на Съветската армия. Терзиев призова да е първо безопасно

Вили Лилков и Васил Терзиев

Кандидат-кметът на София Вили Лилков осъди в понеделник "липсата на политическа воля" за преместването на Паметника на Съветската армия. По-късно конкурентът му Васил Терзиев призова преместването да стане безопасно и съобразно техническите изисквания.

Двете позиции идват, след като в петък областната управителка на София Вяра Тодева каза, че паметникът най-вероятно няма да бъде преместен до края на годината по административни причини.

"(Паметникът) символизира съветската окупация на България и се подиграва с достойнството на българските граждани. Неговото премахване изисква категорична политическа позиция и целенасочени управленски действия", пише Лилков в позиция, изпратена до медиите от пресцентъра на "Консервативно обединение на десницата". Лилков беше издигнат от инициативен комитет в средата на юли за предстоящите местни избори през есента.

"Липсата на политическа воля не може да се скрие зад процедурни дребнавости и градоустройствена бюрокрация", добавя Лилков. "Призовавам Вас, управляващите, които имате цялата власт – премахнете този унизителен символ СЕГА, а не утре!".

В своята позиция Терзиев, кандидат на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), пише: "Колкото и да ми се иска конструкцията да бъде премахната още утре, се налага да се съобразим с техническите изисквания за тази операция". По негови думи от една страна премахването трябва да стане възможно най-скоро, от друга - да е максимално безопасно.

"Може би много хора не си дават сметка, но този паметник реално представлява тонове бетон и метал, които трябва да бъдат премахнати по сигурен начин", добавя той.

Позицията на Тодева дойде, след като на 4 август тя каза, че преместването на паметника е приоритет за областната управа. Два дни по-рано статутът на обекта беше променен, което позволява на областната администрация да се разпорежда с него и да го премести или прехвърли собствеността му.

В петък Тодева обоснова нуждата от повече време с това, че е необходим геофизически и геологически анализ на терена, където ще бъде преместен паметникът, както и инженерен проект. Това е станало ясно след допитване до Националната галерия, под шапката на която е Музеят за изкуството от периода на социализма - мястото, на което се обсъжда да бъде преместен паметникът.

Дни преди изявлението на Тодева привърженици на "Левицата" опънаха палатков лагер "в защита на Паметника на Съветската армия в София".

На 9 март Столичният общински съвет гласува за предложението за преместването на паметника, а на кмета на София Йорданка Фандъкова беше възложено да поиска от областния управител да се заеме с него. Предшественикът на Тодева Митко Михайлов обаче не се ангажира с позиция по въпроса.

Паметникът е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава СССР обявява война на България, а малко след това в страната се извършва деветосептемврийският преврат. След 10 ноември 1989 г. множество граждани и политици искат премахването му, тъй като е построен с пропагандна цел от комунистическия режим.

В защита на монумента се обявяват от БСП и проруската партия "Възраждане", които периодично организират протести в негова защита.

Вижте също Не е "освободителка". Неудобните истини за 3 март и Паметника на Съветската армия