Европейските лидери все още нямат съгласие за висшите постове в ЕС. Кои са фаворитите

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел говори пред медиите в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Европейските лидери все още не са постигнали съгласие кой ще заеме висшите постове в Европейския съюз (ЕС) след приключилите на 9 юни избори за Европейски парламент (ЕП). Това съобщи пред медиите председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след официална вечеря на лидерите в понеделник вечерта в Брюксел.

Те се събраха седмица, след като стана ясно, че Европейската народна партия (ЕНП) запазва първото си място в ЕП, следвана от Социалистите и демократите (S&D) и либералния съюз "Обнови Европа". Трите формации имат мнозинство от 398 от общо 720 места в Европарламента.

Вижте също Европеизацията е факт. Какво носят резултатите от изборите за Европейски парламент

Сега предстои да бъдат избрани титулярите на ключовите постове в ЕС - председатели на Европейската комисия (ЕК), на Европейския парламента, на Европейския съвет и върховен представител на ЕС по външна политика.

По думите на Мишел планът на европейските лидери е да постигнат консенсус за подялбата на постовете по време на следващата си среща на 26 и 27 юни.

Разпределението на силите в ЕП отреди на досегашната шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен статут на фаворит за нов 5-годишен мандат. Тя е издигната от ЕНП.

Съпартийката ѝ начело на ЕП Роберта Мецола пък се очаква да запази поста си за още две години и половина, когато да бъде наследена от представител на втората по големина група - тази на (S&D). Това предвижда практиката за споделяна на властта между двете на-големи сили в Европейския парламент.

"Демокрацията е жива, проевропейските сили ще могат да продължат сътрудничеството си в следващите години. Потвърждавам, че мнозинството от политическите групи в ЕП подкрепят процеса с водещите кандидати за председател на ЕК, трябва да уважим резултата от изборите", коментира Мецола в понеделник в Брюксел.

Основен претендент за поста на Шарла Мишел е бившият португалски министър-председател социалист Антонио Коща. Настоящата министър-председателка на Естония Кая Калас от "Обнови Европа" пък се очаква да наследи испанеца Жозеп Борел като върховен представител на ЕС по външната политика.

Вижте също Триумфът на крайната десница. Ще ѝ стигнат ли силите, за да получи власт в Европа